Isnin, 30 Ogos 2010

DOUBLE CHOC.COOKIES / ALMOND LONDON

Biskut raya lagi...Ubahsuai daripada resepi almond london Mamajay..nak bagi Damia & Hannah kurangkan makan kekacang...yelah budak berdua tu alah skt, nanti asyik menggaru je mkn kacang..dah mintak izin ngan Mamajay tu tukar bahan sikit..katanya.."blasah jer.." haha

double choc.cookies

Biskut ni Ana cuma tukarkan inti badam kepada coklat masakan yg dipotong dadu..rasanya kalau letak kismis @ kurma lg sedap & lebih sihat kan...apa2pun anak2 suka rasa coklat putih tu, lebih manis jadi dalam adunan kena kurangkan gula la...dalam adunan ni ada nestum, jadi rasanya lemak2 gitu..

almond london

Ini pulak betul2 ikut resepi tu, isi badam kat dalamnya & tuang coklat masakan gelap tu..untuk dihidangkan kepada tetamu yang boleh makan kekacang lah...

Ini resepinya :

Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
  • 250 gm butter
  • 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 oz / 1/2 cawan nestum ( di kisar halus )
  • 3 oz / 1 cawan tepung jagung
  • 4 oz / 1 cawan gula aising
  • 1 biji kuning telor
  • Badam biji di panggang secukupnya..*Ana letak coklat masakan dipotong dadu
  • Badam cincang untuk hiasan
  • Coklat masakan secukupnya..*yg ni Ana guna coklat masakan putih
  • Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
  • Sedikit minyak jagung

Cara-cara

  1. Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
  2. Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
  3. Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..*Bulatkan kecil2 sebab biskut akan mengembang*
  4. Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
  5. Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
  6. Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
  7. Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang @ coklat rise..*Ana dizzlekan dgn coklat masakan putih + pewarna ckt*
  8. Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
SELAMAT MENCUBA


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...