Biskut raya lagi...Ubahsuai daripada resepi almond london Mamajay..nak bagi Damia & Hannah kurangkan makan kekacang...yelah budak berdua tu alah skt, nanti asyik menggaru je mkn kacang..dah mintak izin ngan Mamajay tu tukar bahan sikit..katanya.."blasah jer.." haha
double choc.cookies |
Biskut ni Ana cuma tukarkan inti badam kepada coklat masakan yg dipotong dadu..rasanya kalau letak kismis @ kurma lg sedap & lebih sihat kan...apa2pun anak2 suka rasa coklat putih tu, lebih manis jadi dalam adunan kena kurangkan gula la...dalam adunan ni ada nestum, jadi rasanya lemak2 gitu..
almond london |
Ini pulak betul2 ikut resepi tu, isi badam kat dalamnya & tuang coklat masakan gelap tu..untuk dihidangkan kepada tetamu yang boleh makan kekacang lah...
Ini resepinya :
Bahan-bahan ( anggaran 140 biji )
- 250 gm butter
- 9 oz / 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 oz / 1/2 cawan nestum ( di kisar halus )
- 3 oz / 1 cawan tepung jagung
- 4 oz / 1 cawan gula aising
- 1 biji kuning telor
- Badam biji di panggang secukupnya..*Ana letak coklat masakan dipotong dadu
- Badam cincang untuk hiasan
- Coklat masakan secukupnya..*yg ni Ana guna coklat masakan putih
- Mangkuk kertas/ paper cup - warna hitam yang paling sesuai
- Sedikit minyak jagung
Cara-cara
- Pukul butter bersama gula hingga sebati. Kemudian masukkan kuning telor dan pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan nestum, tepung jagung dan juga tepung gandum. Uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tak melekat di tangan.
- Ambik sedikit doh, isi badam dan bentukan bujur atau bulat..mengikut citarasa sendiri..*Bulatkan kecil2 sebab biskut akan mengembang*
- Bakar pada suhu 180'C selama 20 minit atau sehingga masak..sejukan.
- Masak coklat masakan, masukkan sedikit minyak jagung anggaran 2 sudu makan..untuk mengilat kan coklat tu..kaedah double boiler..( dalam periok bawah isi air letak tin atau apa2 untuk lapik bagi meletak periok yang berisi coklat masakan tadi..)
- Apabila coklat dah cair sepenuhnya celupkan biskut sebiji - biji.
- Isi dalam paper cup dan tabur badam cincang @ coklat rise..*Ana dizzlekan dgn coklat masakan putih + pewarna ckt*
- Biarkan coklat membeku dahulu pada suhu bilik kemudian masukkan kedalam bekas kedap udara..siap
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan