Khamis, 29 Julai 2010

STRAWBERRY MUFFIN

Bismillah..Alhamdulillah dah selesai makan malam...sementara menunggu cik Abe Ana balik dari surau, sempatla update jap, projek petang tadi, muffin lagi..konon2nya nak tunggu untuk makan2 esok pagi sambil nak bagi Adam bawak bekal, tapi yang tinggal seciput je..huhu...
Ni le cinonet je boh dalam bekas kecik, senang budak2 nak makan, baru kluar oven..

Dah sejuk sikit warnanya dah bertukar, takdela pucat macam tak berbedak gitu kan...

Rupa kejadiannya setelah di'operate'...lembut je anggota dalamannya..heheheee...sebenarnya filling tu Ana cuma boh jem stoberi yang buat sapu kat roti tu je, lenyek2 bagi hancur..haha..dah terdesak kan..tu pun tak banyak, habis di makan ngan roti...
Meh kita layan bahan-bahan & cara-cara pembuatannya...

Sumber :Ana copy dari blog Mat Gebu ,kat Izah pon ade,kat blog lain nantile Ana cek yea, lom sempat nak jenguk2, skali masuk dapo org mau berjam-jam termenung tgk menu & masakan sedap2..hihi

Bahan-Bahannya:- (Ana buat 1 adunan dapat 20 biji bekas kecil & 9 biji cup besar)
  • 170 g mentega
  • 170 g gula halus (castor sugar)
  • 4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
  • 350 g tepung gandum*
  • 20 g baking powder*(*disatukan dan diayak)
  • 160 ml susu segar *Ana guna susu cair
  • 1 camca teh esen vanilla
  • Strawberry filling secukupnya (atau guna apa filling kegemaran)

Bahan Hiasan:- (copy paste Mat Gebu punya ayat ni)
100 g coklat berperisa strawberry, dicairkan secara double-boiler (tapi gunakan api paling perlahan dan biar mangkuk sederhana panas untuk mengelakkan coklat bertukar warna...Tips dari Ho Ah Lin @ Chef Nor Zailina Nordin...terima kasih!!)

Cara membuatnya:- 
  • Panaskan oven pasa suhu 175C. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gebu. 
  • Masukkan esen vanilla dan putar. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar tadi hingga habis. Gaul rata. 
  • Sudukan adunan ke dalam mangkuk muffin 1/2 penuh. Sudukan 1/2 camca teh strawberry filling dan sudukan sedikit lagi adunan untuk menutupi filling tadi. Isi hingga 3/4 penuh. Buat hingga siap dan bakar selama 20 minit hingga kuning keemasan. 
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan atas jaringan hingga betul2 sejuk sebelum dihias dengan coklat berperisa strawberry (jika suka).


    1 ulasan:

    izahdaut berkata...

    salam pepagi datang nak tengok muffin..ini mmg muffin feberet saya n family..ngap ngap memang tak sedar tinggal seciput je.. hehhe..

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...