Khamis, 29 Julai 2010

BEST EVER MUFFIN

Monink...eheh...Bissmillah..Assalamualaikum teman-teman teristimewaku...dah sarapan ke? Kat rumah Ana sarapan roti je, tapi yang spesel roti untuk Adam le, biasala kan nak bg dia bekal ke sekolah pagi, takkan nak bg cekodok lak, mau dia nak bawak..eksen tol bebudak skrang nih kan..hihi...*Psst...Ana tak suka sgt buat cekodok sebenonye..* :D

Harini nak tayang muffin yang Ana buat petang semalam, kira menu minum petang le, dah habis pun...terliur tgk Mas buat, jenguk lak kat rumah Izah..bila dah start memuffin ni susah lak nak stop, suka buat sbb saiznya cinonet je, anak2 suka makan lak tu..Ummi diaorng pon suke..heheh!!

 
Nampak tu? Cinonet je muffin tu, ingatkan boh banyak2 kang melimpah lak kluar cup, maka kejadiannya rendah jela, Ana boh cheese tapi sebab nak jimat kot, cheesenya tak nampak le...haha...ada rasa2 gak cheese tu kan takperla, janji blh dimakan dengan selamat & jayanya..tgk Mas buat ada kaler hijau, ingatkan nak gak letak warna sikit, masa dok sibuk2 ngacau tu, Hannah pun sibuk tarik kaki kain Ana, nak nyusu ler...habis lupa tang kaler maler tu..pucat je kan..

Ambik kat sini : Izah Kat sini pun ada Mas  

Bahan ( untuk 12 biji muffin ) : copy from Mas Duniaku
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3/4 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar *Ana boh susu cair
  • 1/4 cawan minyak sayuran - mas guna minyak masak
  • 2 keping slice cheese - mas tambah *Ana boh cream cheese
Cara membuat :
  1. Panaskan oven pada suhu 205c ( nanti diturunkan ke 180c bila nak bakar muffin )
  2. Dalam mangkuk,campurkan tepung gandum,baking powder, garam dan gula. Buatkan lubang ditengahnya.
  3. Dalam mangkuk yang kecil,pukul telur sedikit, masukkan susu dan minyak. Tuangkan kedalam mangkuk yang berisi tepung tadi dan gaul dengan garfu sehingga sebati. Adunan akan nampak seperti berketul - ketul sedikit.
  4. Tuang adunan kedalam mangkuk muffin.
  5. Pelbagaikan muffin anda :
  • Muffin Blueberi - Campurkan 1 cawan blueberi segar
  • Muffin Kismis - Campurkan 1 cawan kismis yang dicincang
  • Muffin Kurma - Campurkan 1 cawan kurma yang dicincang
  • Muffin Cheese - Masukkan 1 cawan keju cheddar yang telah diparut. ( mas letak 2 keping slice cheese yg dihiris2 halus) (Ana letak cheese parut je)
6 . Bakar muffin selama 25 minit atau sehingga kekuning - kuningan. 

SELAMAT ME"MUFFIN" YEA

3 ulasan:

MAS ( DUNIAKU ) berkata...

wah ana, naik cantik muffin tu, sedapkan..ha..ha..betul tu .kalau dah mula memuffin memang susah nak stop...warnanya tak kisah, janji sedap dan anak2 suka makan...

izahdaut berkata...

oooo lame tak buat muffiin ni..tak penah lagi taruk cheese..nnti nak try gak la..ada lagi tak?mintk 3 ketoi..hihi

Anna Qawina berkata...

mas : naik tak tggi sbb boh ckt..ingtkan melimpah ruah..mmg takleh stop lg memuffin ni..hihi...

Izah : dah abes..yang terbaru ada...hihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...