Pagi-pagi sarapan dengan kuih-muih seronok kan? Tambah-tambah lagi kalau kuih tu kita sendiri yang buat, berkat air tangan ibu menyediakan makanan yang bersih dan tentunya halal untuk keluarga sendiri, agar anak-anak terbentuk dengan acuan & didikan yang baik hendaknya..InsyaAllah. Harini Ana goreng donut, adunannya Ana dah buat petang semalam, dah siap tu goreng sekejap & sejukkan sebelum disimpan dalam peti ais. Pagi ni nak makan goreng je sampai masak, sekejap je...
Gambar donat ni mungkin tak membuatkan mata yang memandangnya berbunga-bunga, tak juga melelehkan air liur anda..tapi bagi Ana yang baru belajar menguli & menggentel donat ni, cukup puas hati, yelah nanti dah biasa buat jadi cantik le kan? :P
Sumber : Kak Maiza
Bahan-bahan :
- setengah bungkus yis mauripan
- 2 sudu besar mentega
- 3 sudu besar gula
- 1 biji telur
- 2 sudu besar susu pekat
- secubit garam
##Blend semua bahan2 diatas dgn secawan air masak##
- 1/2 kg Tepung gandum
Cara-cara :
- Masukkan tepung gandum di dalam mangkuk.(simpan sedikit tepung, boleh tambah kemudian jika adunan lembik)
- Kemudian masukkan bahan2 yang diblender tadi ke dalam mangkuk tepung. Gaulkan sebati.
- Uli adunan sampai jadi doh yang lembut & tidak melekat kat tangan. Kalau lembik tambahkan lebihan tepung tadi.
- Biar adunan naik lebih kurang dalam stgh jam
- Bulat2kan sama saiz kemudian bentukkan donut, nak senang guna acuan donat.
- Dah siap tu, biarkan donat tu kembang sekejap dalam 5-10 minit
- Goreng dengan api yang perlahan..minyak jangan terlalu panas...agak2 dh kuning keemasan..angkat & toskan minyak.
- Gaul dengan gula halus @ nak hias ikut suka dengan coklat cair pon ok...
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan