Jumaat, 16 Julai 2010

AYAM PERCIK

Dah lama tak makan ayam percik, biasa kalau Ana berpeluang balik kampung nun di Klate, mesti nak bonda yang masakkan, belum sampai dah order nak makan apa..hihi...sekarang bukan selalu dapat balik kampung, jadi sesekali nak makan tu kenala buat sendiri..apalagi, risik2la ramuan & tatacara membuatnya...

Meh kita intai cara2 Ana buat yea..tapi cara setiap orang masak ni tak sama, terpulangla kita nak buat macamana kan...Ana bakar guna Oven, kalaulah boleh guna dapur kayu @ arang lebih sedap hasilnya kan, nak buat macamana, kang berduyun2 bomba datang bila tengok Ana perasap dapur arang nanti..hihi...tak mau cari nahas!!

Bahan-bahan :
  • 1/2 ekor ayam, dipotong ikut suka & diperap dengan garam & sedikit kunyit
  • 5 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia *
  • 3 sudu makan cili kering yang dikisar
  • 150ml santan pekat (Ana guna santan kotak)
  • 1 - 1 1/2 cawan air (bergantung nak pekat mana kuahnya)
  • 2 batang serai
  • 1 keping asam keping
  • garam & gula
       *bahan bertanda ditumbuk lumat*

Cara-cara : 

  • Ayam dibakar *Ana panggang dengan oven separuh masak..
  • Sambil2 ayam dibakar, masukkan semua bahan2 untuk kuah ke dalam periuk, kacau2 sampai pekat & rasa secukupnya.
  • Keluarkan ayam yang dibakar dari oven, celupkan didalam kuah tadi, biarkan seketika.
  • Masukkan kembali ayam ke dalam oven & bakar lagi.
  • Setelah hampir kering kuah yang bersalut pada ayam tadi, tuang sedikit lagi kuah percik keatas ayam..hati-hati..panas oven tu..
  • Masak lebih kurang 5 minit, balikkan ayam & tuang lagi kuah percik tadi.
  • Bakar sehingga agak kering, jangan terlalu garing..Angkat & letakkan didalam pinggan, tuang baki kuah yang dah pekat tadi jika suka...Makan bersama nasi panas...

CARA LAIN :
*Cara 2 : Ayam direbus bersama halia, bawang putih & garam kemudian bakar, masa bakar lebih singkat sebab ayam dah masak ketika direbus*
*Cara 3 : Bakar ayam atas dapur arang..bila separuh masak, tuang kuah percik, bakar lagi, tuang kuah ulang2 sampai 2@3 kali sehingga ayam betul2 bersalut kuah & masak*

Harap sedikit info ringkas ini mampu memberi panduan kepada yang baru belajar nak masak macan Ana sendiri..hihi...Terima kasih untk Bonda Ana..

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...