Juadah Ana untuk hidangan anak-anak & suami petang semalam, ada sedikit lebihan buat sarapan & bekal Adam ke sekolah...nak buat pun senang sangat, cuma warna apam ni agak gelap..heheh..hitam manis tau...
Ana buat dalam acuan plastik kecil2 & bubuh adunan pun separuh je, jd tak tinggi sangatla, nak boh penuh kang melimpah lak..huhu...tak pernah guna acuan kecil2, tupun baru je beli..lain kali kena letak 3/4 adunan kot dalam acuan tu...pehalpun meh kita tgk bahan2 & cara nak buat tu..gerenti budak-budak suka, tempat Ana ni apam macam ni dijual 3 biji RM1.00..buat sendiri banyak gak dapat makan..
Sumber : Myrespi.com
Bahan-bahan:
- 4 biji telur ayam *Ana guna telur gred B
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan susu pekat manis *Ana kurangkan,guna 3/4 cawan je
- 1 cawan minyak masak
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan susu tepung *Tak letak pun takpe
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan air suam *bukan suam kuku, air suam yang agak panas sikit
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikabonat
- Blend telur dan gula
- Masukkan susu dan minyak masak.
- Masukkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bikabonat dan susu tepung.*Boleh ayak dulu*
- Tuang bahan blend tadi kedalam mangkuk tepung, kacau sebati.Masukkan air suam dan gaul sebati, pastikan tepung tidak bergentel.
- Masukkan kedalam acuan pengukus kecil-kecil atau loyang pun boleh.
- Panaskan air kukusan, apabila mendidih kukus hingga masak dalam 20 minit untuk acuan kecil2 @ 30 mnt utk loyang
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan