Isnin, 12 Julai 2010

APAM COKLAT

Juadah Ana untuk hidangan anak-anak & suami petang semalam, ada sedikit lebihan buat sarapan & bekal Adam ke sekolah...nak buat pun senang sangat, cuma warna apam ni agak gelap..heheh..hitam manis tau...

Ana buat dalam acuan plastik kecil2 & bubuh adunan pun separuh je, jd tak tinggi sangatla, nak boh penuh kang melimpah lak..huhu...tak pernah guna acuan kecil2, tupun baru je beli..lain kali kena letak 3/4 adunan kot dalam acuan tu...pehalpun meh kita tgk bahan2 & cara nak buat tu..gerenti budak-budak suka, tempat Ana ni apam macam ni dijual 3 biji RM1.00..buat sendiri banyak gak dapat makan..

Sumber : Myrespi.com

Bahan-bahan:  
  • 4 biji telur ayam *Ana guna telur gred B 
  • 1 cawan gula pasir 
  • 1 cawan susu pekat manis *Ana kurangkan,guna 3/4 cawan je 
  • 1 cawan minyak masak 
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1/2 cawan susu tepung *Tak letak pun takpe 
  • 1 cawan serbuk koko 
  • 1 cawan air suam *bukan suam kuku, air suam yang agak panas sikit 
  • 1 sudu kecil baking powder  
  • 1 sudu kecil soda bikabonat  
Cara-cara :  
  • Blend telur dan gula 
  • Masukkan susu dan minyak masak. 
  • Masukkan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, soda bikabonat dan susu tepung.*Boleh ayak dulu* 
  • Tuang bahan blend tadi kedalam mangkuk tepung, kacau sebati.Masukkan air suam dan gaul sebati, pastikan tepung tidak bergentel. 
  • Masukkan kedalam acuan pengukus kecil-kecil atau loyang pun boleh.  
  • Panaskan air kukusan, apabila mendidih kukus hingga masak dalam 20 minit untuk acuan kecil2 @ 30 mnt utk loyang

SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...