Ada roti dah nak xpired? tp dah takde sape2 yg nak makan? Haa..meh kita cuba buat bingka ni..sonang jo.....sodap pon sodap..hihi...*pinjam ayat Tok Dalang..Upin Ipin*
Layan gambar dulu yea....
Hah...menitik air liur tak?
BAHAN2 : Ana copy & paste je,pastu ejas2 le mana yg patut kan..nak tgk resepi asal ada kat GERAI KAK MAIZA ni..hihi...
- 12-14 keping roti putih/gardenia (tak perlu buang kulit tepi)
- 1 1/2 cawan santan kotak *@ susu cair - tgk bawah*
- 1 1/2 cawan air*@ susu cair - tgk bawah*
- 3 biji telur
- 1 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 20 gm kismis (untuk tabur-optional)*
- sedikit pewarna hijau*
- sedikit garam (guna susu x perlu garam)
**kalau nak guna susu cair pun boleh, 3 cawan susu & x perlu tambah air **
- Blender semua bahan kecuali roti & kismis
- Roti tadi dikoyak-koyakkan, potong 4 pun ok je. Masukkan kedalam mangkuk.
- Tuang bahan yang di blender tadi kedalam mangkuk roti. Kaup balikkan supaya roti benar2 menyerap bahan cecair tu.
- Perap sekejap, 5 minit dah ok, tuang ke dlm loyang
- Nak lapis2 mcm Ana buat pun ok, tuang roti, pastu tabur kismis, ulang2 sampai habis.
- Kalau nak bakar kena griskan loyang dengan mentega. Bakar 160'C (bergantung oven la) lbh kurang 30 mnt-45 mnt/ sampai masak (cucuk ngan lidi/garfu..tak lekat tu dah masakla..)
- Nak kukus pun blh, kukus lbh kurang 20 minit /sampai masak.
- Sejukkan sebelum dipotong...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan