Assalamualaikum..
Alhamdulillah ..masih diberi kesempatan melihat alam yang terbentang luas..musim panas terik akhir-akhir ni kan, jaga kesihatan masing2 tau..saya sendiri 'on off' sihat tak sihat ni, InsyaAllah harap2 terus sihat sampai akhir hayat, dapat terus berbakti pada keluarga, anak2, suami & masyarakat secara tidak langsung, yang paling utama dapat terus sujud sebagai hamba-Nya..sama-sama kita mohon diberkati usia, rezeki, kesihatan & keamanan yang ada..Alhamdulillah..
wahh skema ayat pagi ni..huehuehuee...jom meroti, bekal anak-anak ke sekolah serta kudapan mesra alam buat anakanda sulung kami di asrama baru-baru ni.. Resepi yang diintai dari instagram Ika Jepun(moga Ika sekeluarga sihat & dilindungi Allah Taala, cuaca kat Jepun sekarang sejuk sgt katanya, -10 dah tengok update Ika semalam) brrrrr sejukkknyaa..
Roti sarang lebah : doh 20gram tiap 1/loyang saiz 8inc
Mini pizza : doh 50g tiap 1 cup, dah separuh kembang, letakkan bahan2 pizza ( saya cuma campurkan sos tomato & sos cili, paipkan mayonis, tabur hirisan sosej lembu, fillet ketam, tabur keju cheddar, serbuk oregano & cajun)
Rsp asal : Cookpad
Olahan : Siti Khadijah Ab Rahman
Olahan : Siti Khadijah Ab Rahman
- 150ml bahan cecair (50ml susu segar + 100ml air suam) (saya guna 2 sdb susu tepung + air cukupkan 150ml)
- 200g tepung roti
- 50g tpg.kek/tpg. gandum (saya guna gandum)
- 4g garam halus (1/2sdt membumbung)
- 35g gula castor
- 30g butter tanpa garam (saya guna planta)
- 2sdk yis kering
- 1 bj kuning telur
- Gliss/sapuan atas roti : susu segar/madu/telur kuning + susu
Cara2:
- MIXER : Bancuh semua bahan sampai elastik.
- Saya guna mixer putar 20 minit.
- BREADMAKER : Satukan bahan2 basah kemudian masukkan bahan2 kering dalam BM, uli sampai siap. boleh guna fungsi no.7 @ no.8 (ulang 2-3 kali uli)
- timbang doh ikut suka. Rounding terus pastu susun dlm loyang @ bentukkan ikut suka.
- Doh mini pizza 50g
- Roti sarang lebah saya buat 20g tiap 1 doh
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda.
- Gliss permukaan roti sebelum bakar, tabur bijan utk burger bun.
- Bakar suhu 170'C 25mnt @ hingga masak ikut suhu oven masing2.
- Seeloknya bakar api bawah dulu 10 minit awal, kemudian teruskan api atas bawah sampai masak.
- Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan