Sabtu, 9 Januari 2016

Ayam Sambal Bali

Selamat berhujung minggu..

Resepi masakan Ayam Masak Sambal Bali yang tengah viral kat Facebook ni, kat blog pun dah ramai yang update resepi ni. kita pun cuba jugak, Alhamdulillah sedap, suka tengok warna sambal ayam ni, menyelerakan betul makan dengan nasi panas-panas. Jom cuba..

Sumber resepi : Aisha Shukor

Resepi ni disediakan bagi sukatan utk seekor ayam..

  • Cili kering segenggam *
  • 6 biji bawang merah besar *
  • 1 labu bawang putih *
  • sedikit halia (sebesar hujung jari kelingking) *
  • belacan - setengah ibu jari *
  • 8 batang serai - dititik
  • 8 tangkai daun kari - cuci & toskan
  • kicap tamin - saya guna kicap Faiza
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil garam

Cara-Cara:
  • Blend bahan bertanda (*) 
  • ayam yg dah dibersihkan & selawat,tos..gaul garam kunyit sedikit sahaja (cukup satu camca kecil garam n kunyit..) 
  • Panaskan minyak masak satu cawan..minyak mmg lebih sikit..nanti nk guna utk tumis..
  • Goreng ayam tak perlu garing..nk juicy2..angkat & toskan minyak 
  • Minyak ayam td tu,gorengkan serai,sampai separa coklat
  • Masukkan daun kari sampai garing (bkn hangus)..guna api sederhana ya
  • kemudian masuk semua bahan yg dah dikisar tadi..tumis sampai naik bau & garing 
  • Masukkan gula,garam & renjiskan kicap dlm 5kali renjis..jgn byk sgt dulu..biar warna merah maroon..
  •  Masukkan ayam & masak lagi 10minit (boleh tambah kicap lagi untuk lebih berkuah)
  • Siap..jgn makan terus lps masak..biar la dulu dlm stgh jam..mkn esok lg sedap katanya..Selamat Mencuba

2 ulasan:

Muhammad Amiruddien berkata...

Salam...

Saya nak tumpang promosi website...

http://majalah.ml

http://bit.ly/17lBrz5

Terima kasih...

Dewi Aja berkata...

Hello!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...