Isnin, 21 April 2014

SWAN CREAM PUFF

Assalamualaikum w.b.t

Comel je ada angsa berekor-ekor atas meja beradap pengantin kan? Tak jadi angsa jadi naga Tasik Chini..hehe..camtu le yg saya buat haritu, yang elok2 sikit je ni interprem sini, yang spesis naga ke dinosour ke simpan rapat2..Dah lama sgt buat pesen camni, tak silap saya sebelum bersalin lagi haritu, malas nak menaip..ni ada mesej tanya pasal Swan Cream Puff tu yang saya teringat..hehe

Resepi masih sama utk.dikongsikan walaupun ada yang tahu bukan rsp.ni saya guna untuk jualan, tapi mana2 resepi hasilnya kalau buat dgn cara yang betul tetap menjadi elok. Dan ini satu2nya resepi yang pernah saya cuba dulu, yang lain2 tak pernah lagi, mungkin kalau ada kesempatan akan di'xplore' yang lain2 tu InsyaAllah..


Cara menjadikan bentuk angsa yang chumell ini saya angkut dari blog Citarasawan, lubuk ilmu ada macam2 disana..terima kasih Kak Wan

Resepi Cream Puff
Sumber : Blog Cik Epal
 
Bahan-bahan :
  • 125grm butter
  • 250ml cecair (125ml air + 125ml susu segar) 
  • 150grm tepung gandum  *diayak bersama garam
  • secubit garam
  • 4 biji telur
  • 1 sdk esen vanila

Cara-Cara :
  • Satukan air dan butter dalam periuk, panaskan sehingga mendidih
  • Masukkan tepung gandum bersama garam
  • Kacau cepat2 sehingga adunan tepung tak melekat didasar & sekeliling periuk.
  • Tutup api dan masukkan ke dalam mixer.
  • Putar adunan tepung tadi dengan kelajuan sederhana, sehingga adunan menjadi suam.
  • Masukkan telur satu persatu, pecahkan telur, kocok2 dengan garfu kemudian masukkan ke dalam mixer, dah sebati baru pecahkan sebiji lagi telur dan teruskan sehinggan 4 biji telur.
  • Masukkan juga esen vanila.
  • Pukul adunan dari speed medium kepada high speed, sehingga daunan kelihatan berkilat dan pekat. 
  • Alas loyang dengan butter/paper/alum.foil, paipkan atau sudukan adunan puff tadi mengikut saiz dan bentuk yang anda ingikan.
  • Buat sehingga habis, spray/sapu atau renjis2kan puff dengan air supaya puff naik dengan cantik. 
  • Bakar didalam oven dengan suhu 200'C selama 20-25 minit api atas bawah (bergantung kpd jenis oven anda dan juga saiz puff) (makin kecil puff makin pendek masa membakar)
  • "On" kipas oven jika ada.
  • Puff yang menjadi akan ringan dan berongga didalam, ketepikan untuk diisi dengan inti pilihan.

Kredit : blog Kak Wan
  • **Untuk leher angsa, paipkan bentuk Sdan bakar selama 10 minit @ sehingga masak. 
  • **Potong cream puff di bahagian tengah, paipkan inti kastard, untuk sayap angsa, pastry puff dipotong 2 sehingga putus.
  • **Cantumkan sayap & leher angsa, celupkan lidi dgn.emulco, titikkan sebagai mata angsa.
  • Taburkan donut dusting sebagai penyeri..


Sos kastard :
Sumber : Kak Wan
  • 250ml susu segar
  • 2 sudu besar gula
  • 2 sudu besar tepung kastard/tepung jagung
  • 1 bj kuning telur- dipukul sedikit
  • 1/2 sudu besar mentega/marjerin

Cara :
  • Satukan semua bahan kecuali mentega.
  • Masak hingga agak likat, masukkan mentega, kacau sebati
  • Sejukkan sebelum digunakan.

Antara tempahan cream puff..anda berminat nak menjamu selera tapi tak mahu buat boleh order ya..sms / call 0193004358


4 ulasan:

tun_telani berkata...

Salam kak anna ku cayang.. comeynyer angsa dia..

Bbwana adienia berkata...

cantiknya swan cream puff tu..rajinnya awak buat..kalau saya, sayang pula nak makan..huhu..

IeRA berkata...

salam..

sedapnya..

Anna Qawina berkata...

Tun Telani : comel macam tuannya..hakhak

Bbwana : x rajin..dlm 1 adunan tu adala dlm 10 ekor je kot buat angsa..hehe

IeRA : Salam Iera ..hehe..InsyaAllah puff bukan swan pon sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...