Khamis, 17 April 2014

SWEET BUN - FROZEN DOUGH@DOH SEJUK BEKU

Assalamualaikum....

Alhamdulillah..bersua kembali..banyak yg nak update sbnrnya cuma masa tak mengizinkan, hambatan waktu yg semakin deras berlalu, terasa diri tak mampu menghabat waktu itu..jadi biarlah ia berlalu ajela...hehe..

Ke'giannan' sungguh buat roti, sekali buat nak buat lagi dan lagi..lagi..lagi...kali ni kita buat roti guna kaedah 'frozen dough'@ 'doh sejuk beku'. Mula2 tahu rasa pelik..ye ke boleh bekukan? Tak rosak ke doh roti? Aahh..mcm2 soklan..tapi atas dorongan sahabat alam maya, saya terrrbuat jugak. Terrbuat sbb asalnya silap sukatan cecair  utk 2 doh saya buat 4 doh..jdnya ala2 cekodokla x bergumpal tepung tu..dah tambah tepung jd sekilo letihla nak nyudahkan 1 kilo tepung dgn anak2 kecik & nak buat benda lain lg, jd saya bahagi 2 adunan & frozen kan 1 adunan tersebut, 1 adunan lagi saya siapkan masa tu. Alhamdulillah elok2 je kejadian roti, tetap lembut gebu.

Ok dibawah ni cara nak bekukan & guna kemudian nanti..Boleh guna mana2 resepi ya.. Terima kasih empunya tuan badan yang berkongsi teknik & Puan Azlila Alias yang mengesyorkan..teknik pintar & cepat..hehe...


FROZEN DOUGH by Suhaimie MN, c&p dari file Group Kelab Roti FB

  • Doh yg disimpan dlm chiller msh blh kembang sbb suhu chiller bkn suhu yg blh bt doh jd beku.simpan dlm freezer br doh blh beku.proses pengembangan msh b'laku walaupun simpan dlm chiller.cuma prosesnya sgt slow.kalau nk tggl semlm sgt tdk sesuai utk simpan dlm chiller.simpan dlm freezer sbb masa sgt lama.
  • Kalau nk simpan dlm chiller/freezer pastikan ditutup rapat dgn bekas.lps mixed,simpan dlm bks b'tutup then simpan dlm chiller/freezer.kenapa kene bks kedap udara/b'tutup sbb doh roti sifatnya spt spoonge.akan serap semua bau dlm free/chiller tu.pnh dgr org kata nk hilang bau letak beberapa keping roti/arang dlm bonet kete @ peti sejuk?mcm tu juga doh roti.bygkan kalau dlm tu ada ikan,lauk2 smlm yg x abis,abis semua bau diserap dlm doh.penambah perisa semula jadi doh tu
  • Doh yg disimpan dlm chiller hanya utk 3-4 jam shj (anggaran).doh yg disimpan dlm chiller blh thn semalan.thn tu dr segi dia x kembang ye.ingt,sbb ada yis.
  • Doh yg dikeluarkan dr chiller,blh trs bt next step cth,bhgikan doh @ bentukkan/nk isi filling ke.doh yg keluar dr freezer kene defrost dulu dlm suhu blk.

Tips: kalau doh x abis,jgn buang.bekukan,then mskkan dlm adunan kita masa kita nk bancuh yg br.pastikan defrost dulu.nti rosak lak mixer kita.

***  Xperlu tggu hingga hilang sejuknya.asalkan sehingga doh blh dihandle.maksudnya blh kita uli/bulat2kan.jgn lak sape2 cuba defrost dlm microwave ye!menangis saya dgr ntt.

*** Bila kita dah uli/bulat2 doh tu,angin dah keluar dr doh.kene proof/kembangkan lg.naik smpai max 3 kali kembang then br blh bakar.kalau bakar trs lps defrost,keras roti tu.

*** yup, kalau kita xde space utk simpan doh dlm chiller la. kalau ada blh letak kejap tp jgn bkr sewaktu doh tu sejuk. temperature oven akan jatuh kalau kita bakar semasa doh sejuk. jd pembakaran xkan sama mcm 1st batch yg x msk dlm chiller tu.

***Kalau oven kita kecik,another option,kita blh play around dgn yis.cthnya,kalau kita guna 20gm yis utk setiap adunan.so,adunan ke2 kita kurangkan yis jd 18gm ke.adunan ke 3 kurangkan jd 16gm ke.so,dgn kurangnya yis,doh akan lmbt skt kembang.so,blh bg masa roti kita msk dulu then bila kita nk bkr next batch,roti just perfect kembangnya.phm kan?


Antara koleksi roti yang saya buat guna teknik ni, sebab kadang2 masa tak berapa cukup nak siapkan..hehe..anda boleh bancuh & uli doh malam sebelum tidur & pagi2 esoknya keluarkan bg lembut dah boleh guna..tak ambil masa lama mana pun, kejap je..


CARA MUDAH FROZEN DOUGH :
  • Ambil doh yang nak dibekukan, seeloknya lepas doh siap diadun & belum dikembangkan.
  • Sapu plastik dgn sedikit minyak supaya x melekat
  • Masukkan doh dlm.plastik berkenaan & ikat kemas2, jgn .bagi masuk angin. Masukkan dalam bekas bertutup.
  • Bekukan dalam pembeku (bahagian atas peti ais)
  • Keluarkan doh beku dari peti ais anda bila perlu.
  • Biarkan beberapa ketika sehingga doh tersebut lembut & boleh dibentuk.
  • Siapkan membentuk doh macam biasa.
Sekian, harap anda faham..ikutla cara mana pon janji roti siap..hehe..

12 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

sedapnya makan bun pagi2 ni..cantik dan gebu roti tu..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Teringin akak nak mencubanya Ana... nampak sedap sangat tu :)

fmina08 berkata...

kena bg personal coaching kat aku nih... huhu peningggggg arrrr...

Antique Checker board berkata...

I like your post very much...

Thanks for sharing this wonderful post, It is awesome.

Sur Name Confussion berkata...

Awesome post, thanks for sharing this post..

Aku. Zack Zachoes berkata...

assalamualaikum..

Siti Mariyam Abdul Aziz berkata...

Assalamualaikum, sy nak tanya, kalau nak beku kan doh, kena bagi sekali kwmbang baru masuk freezer atau slps uli sahaja terus freezer. Tq

Siti Mariyam Abdul Aziz berkata...

Assalamualaikum

Siti Mariyam Abdul Aziz berkata...

Assalamualaikum, sy nak tanya, kalau nak beku kan doh, kena bagi sekali kwmbang baru masuk freezer atau slps uli sahaja terus freezer. Tq

dea berkata...

bikin lapar,,

dea berkata...

bikin lapar,,

Tanpa Nama berkata...

Tu kan kat tips dia tulis belum dikembangkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...