Selasa, 8 April 2014

ROTI SARANG LEBAH@Bee Hives Bun

Assalamualaikum


hmm..sesi menebas rumput & kemuncup sebelum tumbuhnya lalang kat blog ni..cuaca elok panas berdenting..mari meroti..cepat je naik doh roti..

Roti yang tengah femes sekarang ni kat facebook kan..sedap sgt nak2 lebihkan butterscoth tu..buat cicah2 sekali..Saya buat roti ni lepas Izah Mapin tu sajes..masuk harini dah 2 kali buat, pertama kali buat sempoi je tuang sos tu..xde gambar2 pon, xcited sgtla..kali ke 2 buat terus saya buat 3 adunan terus, masuk dalam Breadmaker, uli 2 kali baru bulat2kan & bakar. Guna breadmaker ni biasanya kalau uli sekali je xdenya nak lembut gebu, apalagi kalau sekali buat banyak terus, baik guna mixer je kan, tapi haruslah yg heavy duty punya mixer la, kalau yg biasa2 tu berasap nak sudahkan..

Ok, meh cek bahan2 & cara buat..Terima kasih berjuta2 lemon buat Lydia Honey yg kongsikan resepi sedap ni..Yogurt xde stok saya gantikan buttermilk macam Izah.



 Segala jenis kekacang xdela kecuali badam bijik2 kecik ni je..hehe




ROTI SARANG LEBAH
Sumber : Lydia Honey 
C & P : IzahDaut


DOH
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1/2 Sudu teh dry yeast
  • 1/4 Sudu teh garam
  • ½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar gula pasir
  • ¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
  • ¼ cawan minyak sun flower (guna minyak masak Aliff je)
  • 1/2 cawan air suam +-
**Buttermilk : 1/2 cawan susu segar + 1/2 sdb cuka makan(biarkan 5 minit kemudian boleh guna) (guna 1/4cwn aje)
**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara2 ;
  • Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  • Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
  • Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
  • Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
  • Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
  • Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..
  • Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  • Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  • Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  • Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi.
  • Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
  • Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  • Time bako dalam 10-15 minit.
  • Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.
  • Sedia untuk dihidangkan.



 Yg ni taburkan parutan cheddar cheese lepas tu tuang sos...




NOTE:-
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.





BUTTERSCOTCH SAUCE
  • 1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
  • 1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
  • A pinch of salt
  • 1/2 tsp vanilla essence
  • 25g butter


Cairkan butter dalam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:-
Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.
Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .


6 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Anna..nampak sedap sgt roti tu :)

zana fahmi berkata...

huhu...kita takde breadmaker!!
roti butterscotch kesukaan anak bujang kakpb.

Bicara Kak Noor berkata...

aduii terliur lah tengok roti ni meleleh2 air liur dah niii

Bicara Kak Noor berkata...

aduii terliur lah tengok roti ni meleleh2 air liur dah niii

Bbwana adienia berkata...

salam..

nampak menarik roti ni kan..memang x pernah makan lagi..

Tanpa Nama berkata...

Tq utk resepi yg Sedap ni...ptg td sy Dah buat....mmg Sedap n gebu gebas...nyum...nyum..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...