Sabtu, 19 Mei 2012

Blueberry/Marble Cheese Brownies

Assalamualaikum
Tayangan percuma...kuihnya dah ngak adaa...sila-sila masuk dapo godek sendiri ya, ni dah berkurun buat ni..macamana boleh buat-buat lupa terlupa nak update kat sini *alasan macam biasa, lepas ni kena cari laasan lain lak....*


Adaptasi dari blog Kak Yati, resepi Kak Rinnchan & Izah, tapi dalam adunan kek Ana tambah dalam 2 sudu besar susu cair, menjadikan lapisan kek coklatnya agak moist & tidak terlalu kering. Itupun dengan saranan Izah juga. Terima kasih Jah...sekejap je habis, dalam rumah ni kalau menu ada cheese sekarang ni susah nak tolak, tambah lagi ada blueberry filling Ana tompokkan dalam cheese tu..Suami kata, lebihkan filling laaaagiii sedap..ambooii..pengsan tokeyy..


Jom kita semak resepi yang sedap ni & dah diedit sedikit sendiri & dibantu Izah ni ya..nak tengok resepi asal sila rajin2kan melawat blog yang dah ada link kat bawah ni..

BLUEBERRY/MARBLE CHEESE BROWNIES
Sumber: Kak Rinnchan, Kak Yatie, Izah

-->>Bahan-bahan Brownies :
  • 250g butter
  • 1 cwn serbuk koko *Kalau guna koko jenis pahit sila letak 3/4 cwn shj
  • 3 biji telur gred B
  • 3/4 cwn gula castor
  • 1/2 cwn + 2sdb susu cair
  • 1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
  • 1 tsp baking powder (BP)*
  • 1 tsp soda bikarbonate (SB)*
  • 1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
  • Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
  • Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
  • Masukkan susu cair dan kacau sebati.
  • Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
  • Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
  • Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. 
  • Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti. (Ana tak buat yang ni)
  • Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.
* Bergantung pd oven masing2
-->>Bahan-bahan lapisan cheese:
  • 250g cream cheese
  • 1/2 cwn gula castor *resepi asal 1 cwn
  • 1 biji telur gred B
  • sedikit esen vanila
Blueberry Filling - optional
Cara-cara:
  • Pukul cream cheese hingga gebu.
  • Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
  • Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
  • *Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. 
  • **Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa.  
  • **Ana tak buat lorekan atas adunan cheese tadi, tetapi Ana tompokkan filing di beberapa tempat & lorekkan dengan lidi ikut suka.
  • Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

SELAMAT MENCUBA

13 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

brownies nie mmg sdap !

Qhaifa Nur berkata...

nampak sangat lembut....sedapnya...

Tanpa Nama berkata...

hari tu buat pun aku tambah gak susu nyer tu. lagik moisttt sodapp kan

neelofa

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

slm..
sedap ni klu dpt mkn
yg ada cis..cis..ni

Bicara Kak Noor berkata...

akak suka brownies apa lagi yg bercheese ni sedapppppp

Acik Erna berkata...

sedanya kek..ada cheese lagi

Amie berkata...

Anna sayangggg..... kak Amie tak boleh nampak yang ada cheese begini.... terus ngences!

norhanim md zain berkata...

semua kek yang ada cheese memang feberat saya...

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum anna...
sedaaapnya akak tgk brownies tu anna... alaa baru nak minta sepotong tau... dah abis dah yer.. :)..

dZana berkata...

rasa nk mbrwnis la pulak .. mmg dah lama tak buat yg ada cheese gini.. sedapnya anna..

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
adoyaiiiii akak terliur bila dngr Anna tambah blueberry filling tu..mmng bertambah2lah sedapnya kan...lama tak buat..

putriyzaalovings berkata...

Weeeeee mabelessss.akk riza dh penah order kan....yg brday share abg z n mama azie hrtu.masing2 ckp sedapppppppnya.

Cinta Misteri berkata...

sedapnyerrrr.....boleh try utk raya nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...