Selasa, 5 Julai 2011

ROTI MAYONIS II...angin roti dah kembali..

Assalamualaikum

Bersua kembali, semoga semua berada dalam keadaan sihat walfiat & sentiasa dalam lindungan-Nya..insyaAllah. 

Roti lagi..lagi-lagi roti..sedap kan makan roti..nak roti? Pergi buat roti..*peraduan teka berapa bnyk perkataan ROTI* pemenangnya akan dapat gambar Bread Maker..roti yang korang kena beli sendiri...haha..bila dah mula buat roti, semakin seronok nak buat lagi, kiranya angin 'meroti' dah kembali dalam diri..hehe..
Roti yang sama buat sebelum ni, resepi Yani tu..cuma kali ni buat guna sedikit bahan berbeza, takdela beza mana pun, tapi dah guna bahan lain, letak 'II' tu kt nama ia..konon-kononnyala..jangan marah Yani yer..semalam Mas & Kak Anymz pun dah buat & maklumbalas terhadap kesedapan roti ni cukup baik..oh..Nieza pun dah tayang tadi..
Kali ni Ana guna tepung gandum, bukan sengaja pun, masa sukat bahan, tepung gandum dok bertenggek tepi tu, lepas buat water roux kan, terus je tuang masuk BM, bila dah ON BM baru perasan, cepat2 tambah mayonis, takut gak terkeras ke apa, sebab guna tepung gandum ni kan faham-faham jela..hasilnya Alhamdulillah roti tetap gebu, lembut, sedap sangat2 walaupun dah sejuk (sebab buatnya malam tadi untuk sarapan pagi ni). Adam & Akmal bawa bekal ke sekolah lagi..siap ada inti sardin & juga kaya madu..yang dalam cup ditabur sosej & paipkan mayonis ala-ala keju gitu.

Resepi sekali lagi letak kat sini. Terima kasih Yani yang sudi kongsikan hasil tangannya, jgn lupa cipta lagi resepi lain yang best2 & senang yer..hehe

ROTI MAYONIS II
Sumber asal :Yani@Deco Choco

Bahan-bahan:
  • 300g tepung gandum/tepung roti
  • 110g air suam
  • 50g water roux
  • 50g mayonis +20g lagi *tambah sdri
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung *tak letak 
masukkan doh dalam paper cup ni,biarkan doh naik,tabur sosej yg dicelur & paipkan mayonis kemudian bakar, dah hampir masak, keluarkan & paipkan sos cili & mayonis lagi jika suka*idea dari dapur ibundo nih*

Cara-cara:-
  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker. Pilih setting doh dan ON. (kalau brand Cosway tu pilih no.7 ye, 1 jam 30 mnt)
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik *Ana timbang 30g stp doh
  4. Biar naik 2 kali ganda sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit *Ana bakar api bawah dulu 10 minit, kemudian teruskan hingga masak guna api atas bawah.

JOM SARAPAN..(^_^)

19 ulasan:

Zaliedana berkata...

Amboi kak anna,dah 2kali buat msti best roti nih kan,Kita bru duk cadang nak wat ptg karang,tgk2 akak dah 2kali,huhu..Siap ala2 piza gitu..

izahdaut berkata...

bibik aku tengah nguli roti ni.. ko kena tambah kenyataan tu... hahahhaa..

tak sabo nak merasa kesedapannya tu.guna tepung gandum pun hokey gak ek

ijayuji berkata...

Salam kak! morninggg!!! amboiiiiiii!!!! nak roti jugak!! nak yg bolat2 kat bwh tuu :D sedut sikitlah angin roti kat sini kot2 rajin leh trunkan bibik kat atas tuu :D

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Anna...k.atie dtg bwk coco layer pudding nk tukar ngan rotiiiiii....akak dtg bawak bakul bkn bag plastik sbb nk tapau bykkkk..hihi

Sari Yusa Ibrahim berkata...

wah! Ana, molat2, yg ada mayonis tu... i likeeeeee!! Nak dua ketoi..

Anna Qawina berkata...

Zaliedana : yer dik ooii..best sgt, nk buat pun mudah lak..tu yg suka buat tu..dah buat nnt hantar sikit sini yer..hehe

Izah : nanti Roti Mayonis III aku tambah kenyataan ikhlas tu yer..hehe..a'h..tpg gandum pun ttp sama kejadiannya..ikutkan nak buat gna tpg roti tp terlupa daa..

Ika : ko nak angin apa mek? yg wangi ke yg cemana? hihi

Anna Qawina berkata...

Kak Atie : makaii..bakul besar ke kak? sorok aa..haha

Kak Sari Yusa : kak yus..ada 2 ketol simpan tuk ank je ni..cemana ank bg ek..akak buat sdri yer..hihi

Kak Rosaliza berkata...

Assalam anna, agin meroti ada tak apa, jgn ada angin malas je heheh

akk suka kalo ada agin rajin gini, org dalam rumah pun suka sangat dapat mkn yg panas2kan..rajin anna

HaSue berkata...

aww..mood meroti dah kembali yer..meh tolong habiskan tepung roti aku nih..nampak gebus je roti ko tu..aku nih penggemar mayonis..bila ko sebut mayo2 ni cam best je

Rabiatun Adawyah berkata...

assalamualaikum...wahhh..ghajinnyer dia meroti..ni singgah nak makan kasi kenyang nih..hihihih

ilahjy berkata...

anna kak pun selalu guna tepung gandum jer takat niii... lembut juga.. nak beli tepung roti payah dpt...nak kena ke kedai kek jauh sgt...wah semenjak 2 menjak ni kita semua gila merotissss ...best

Masya Amira Aimie berkata...

gebunyer.... teringin nak buatlah....

Naz berkata...

Wah meriahnya roti anna tu..Ada bibik BM jugak yer..Nak pinjam..hehehe

Nieza berkata...

anna oh anna...nk tido pun tak senang tadi ko panggil kan..haha ni dh mai dah bawa besen besar nk tapau ko punya roti ni..rotiku dh abisla..hehe cam no leh jadi cun bolat-bolat rotimu tu anna...

kak ina kl berkata...

lamanya dah tak meroti..best tgk roti hasil buatan sendiri ni.

Anna Qawina berkata...

kak Rosaliza : angin lain takmo yer..hehe..

HaSue : cer canpak tepung tuh..pos laju yer..kot2 sampai tu leh aku watkan..hehe

Kak Tun : ada angin ni..takde angin R kang takdenya nak meroti..

Anna Qawina berkata...

Kak Ilah..janji tepung kan..hehe..oo susah nak dapat ek..kat sini pun kena g bakery je baru jumpa..

Masya : buatla..& makan..nikmatinya..hehe

Kak Naz : tunggu saya dlm pantang nnti leh pinjam BM tuh..haha

Anna Qawina berkata...

Nieza : ooo..ko tdo ayam jela ek? hihi...aku punya pon dah yilek nih...

Kak Ina...budak2 rumah ni suka roti, tu yg suka buat..mmg puas hati..hehe

Noriz berkata...

ya allah gebunya roti...
jeles sungguh sya...huwaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...