Khamis, 7 Julai 2011

ROTI KENTANG

Assalamualaikum

Jom Sarapan...Roti kentang, ni kali ke 2 Ana buat, sedap & lembut sangat..sebelum ni dah buat kat SINI, resepi dari LemariResepi & diceduk dari dapur Pn.IzahDaut..


Kali ni disertakan sekali lagi resepinya..yuk..kita meroti..hihi..Layaaannn...


ROTI KENTANG

Bahan:
  • 300 grm tepung roti
  • 100 grm tepung gandum
  • 100 grm kentang, kukus/rebus, haluskan
  • 15 grm susu tepung *tak letak
  • 2 butir telur *Ambil sdkt kuning telur untuk gliss nanti
  • 75 grm gula pasir
  • 2 sdt yis segera
  • 77 grm margarine
  • 1 sdt garam
  • 100 ml air sejuk dari peti sejuk
Bahan olesan:
1 btr kuning telur dan 50 ml susu cair, campur rata *Ana guna lebihan kuning telur dari adunan tadi


Cara membuat:
  1. Campur tepung, gula, susu, kentang, yis, kacau rata, ketepikan.
  2. Tambahkan telur dan air sejuk sedikit demi sedikit, uli hingga jadi doh.
  3. Tambahkan marjerin, uli hingga elastik, rehatkan doh lebih kurang 30 minit.
  4. Kempiskan/tumbuk2 doh bg keluar angin, timbang 50 grm setiap satu, rehatkan 10 minit.
  5. Bentukkan ikut citarasa, biarkan doh naik 75 minit/ naik 2 kali ganda.
  6. *Paipkan kastard atas doh sebelum bakar, Ana juga masukkan kastard tadi dalam doh roti yang diletakkan dalam paper cup.
  7. Sapu bahan olesan, bakar 190 C selama 12 minit *Ana bakar 175 C lbh kurang 20-25 minit
CARA ANA BUAT :

*Masukkan semua bahan dalam Bread Maker dan ON, biarkan menguli sampai habis. Kemudian teruskan ke langkah no.4 & seterusnya hingga siap.

Bahan Kastard
  • 3/4 cawan susu segar/1/2 cwn susu cair + air
  • 2 camca besar tepung kastard
  • 2 camca besar gula halus
  • 1 camca teh mentega
  • 1/2 camca teh esen vanilla

CARA :

  1. Satukan susu, gula dan tepung kastard. Kacau dengan wisk hingga semua sebati. Masak atas api perlahan sambil terus mengacau hingga pekat. Angkat dari api, masukkan mentega dan esen vanilla. Gaul rata dan biarkan suam sedikit.

SELAMAT MENCUBA

17 ulasan:

Sheila Shafeareen berkata...

Salam Anna ..sihat selalu yee...wahhh ni yg jelosss heheh rajin meroti...lawa sangat roti kentang tu....camni kena le cari tepung roti..nak meroti jugak lah....
hantar 3 ketul nak buat cicah same Milo panas....

izahdaut berkata...

aku nengok roti ko dah makin cantik la mek.. sedap nyer dapat ngap..aku pun suke resepi ni. bestkan lembuttt jee

ady berkata...

as-salam
nmpak sangat gebu dan menarik roti tu....texture roti tu npk lembut jee..

Anna Qawina berkata...

kak Sheila : Alhamdulillah..sihat kak..hehe..nak roti? brp rggt nak? hehe...

Izah : cantik ke aku? ko kata aku yg cantik ke roti yg cantik? errr...hihi..sedap roti ni, tak jemu kunyah..hehe

Anna Qawina berkata...

salam ady : tq singgah dapo tak seberapa ni..hehe..yer..roti yg sungguh lembut..jemputla makan..hihi

Cheq Sue berkata...

amboi... menggoda tol...macam memanggil2 jer... meh seketui... teh o sekali yer... :)

HaSue berkata...

Cantik roti ko nih mek..gebus gebas lak tuu..
sila keringkan..pos ke cini(tiru skrio sapa tah)

Anna Qawina berkata...

cheq Sue : nak teh o yer..jp akak g buat..hehe

HaSue : nak keringkan jap..jemur bwh matahari..jd roti kering..hehe

Naz berkata...

Anna, balik sini nanti, bawak balik bibik BM eh.. Pas tu be
buatkn akak roti ni..heheheee

quinnie berkata...

dah lamanya tak buat roti...terasa rindu pulaksss..heheeh

ibundo berkata...

gebu nampak roti tu. mesti sedappp...

Wattie berkata...

Salam Anna,
Lembutnya roti, pos mai Penang sikit nak cicah dengan sambal tumis telur ni

Mas berkata...

aku suka resepi roti kentang ni...
memang terbaik.....
wahhh...mood meroti dah kembali...
aku suka,.....

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Anna, vongkosss itew loti 3 ketoi hantar doha tuk kak ayu tau.....:)

Bmimpi ada bibik BM niiiii

ijayuji berkata...

Salam kak anna!!!! n3 kita segitu jer arini malas bykkkkkkkkk sgt ari ni wakakaka.... esok lah sambung n3, ari ni penat berjalan :D waaahhhhhhh! suke mkn roti kentang, jgn lupa nak 3 ketull buat num petang :D

nuwairani ismail berkata...

assalam kak anna...cantiknye roti ni...siap spiral lagi...gebussss aje...

Diana @ Melley Mey berkata...

cantiknya roti nie... gebu gitu lg... sudah pasti sedap nie kan... geram tgk roti tu tau

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...