Khamis, 21 Julai 2011

BUN MAYONIS PANDAN SEKAYA

Semalam nampak NIEZA buat roti pandan guna doh Roti Mayonis ni, terus teringin jugak nak buat, maklumle, dah banyak hari tak meroti..sian kat tepung tuh..hehe..Kali ni buat bentuk fingers bun & sebahagian lagi bulat2kan & isi inti sekaya..yang bulat2 tu terlupa nak set api bawah dulu, tengok2 dah garing kat atas..hehe


Guna resepi dari ROTI MAYONIS YANI, boleh pelbagaikan, ada yang dah buat donat macam MAS@Duniaku tu..nak buat ala-ala pizza pun boleh, doh yang senang & simple je..cuma kali ni Ana tambah beberapa titik perasa pandan & pewarna hijau dalam adunan tu, uli jela cik BM sampai siap & bentukkan. Dah naik doh tu paipkan sekaya atasnya & tabur sikit kelapa kering kalau suka, kalau Nieza letak bluebery filling, okla nak letak apa pun, kita yang nak makan kan..hehe..


Resepinya macam biasala..kita tengok lagi sekali yer.

ROTI MAYONIS

Sumber ; Yani@Deco Choco

Bahan-bahan:
  • 300g tepung roti
  • 110g air
  • 50g water roux
  • 50g mayonis
  • 45g gula
  • 45g marjerin/butter
  • 1 sudu kecil yis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar susu tepung *tak letak
  • perasa pandan & pewarna hijau * saje tambah 
  • Sekaya / apa2 inti kegemaran
Cara-cara:-

  1. Masuk semua bahan-bahan ke dalam breadmaker kecuali sekaya. Pilih setting doh dan ON.
  2. Keluarkan doh... tumbuk2 utk keluarkan angin.
  3. Bahagikan doh kepada bentuk-bentuk kecik 
  4. Biar naik 2 kali ganda, spray sikit air kat atas doh(tak buat pon takpe) kemudian bolehla dipaipkan sekaya atas doh & tabur sedikit kelapa kering sebelum dibakar
  5. Bakar dgn suhu 180 degree selama 12-15 minit 
Semalam masa nak buat roti ni Ana cuma buat water roux ngam2 je utk 1 adunan roti ni iaitu : 

1 sdb tepung + 5 sdb air, masakkan dgn api perlahan hingga pekat & boleh guna kesemuanya..sorriiii..edited!!

SELAMAT MENCUBA..

12 ulasan:

ady berkata...

as-salam
gebunye roti tu..sedap ni...

Fiza Nordin berkata...

rajinnye anna meroti.saya ni semangat ade, rajin takde...padahal bukan nguli pun.ada BM, dok berselimot dlm stor.huhuhuuu

nOOrsha berkata...

ramai dah meroti.. nak wat jugelah besok kalo rajin..ehehe

Mas berkata...

hijauuuuuuu....
cantikk gebu roti mayonis kau ni anna...
jomm tukar roti ngan aku....

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
gebunya roti, perisa pandan dan warna ijau mmng kegemaran akak dan anak akak Hamka...kalau nampak roti ijau ni, mesti dia suruh akak buatkan...nak seketoi dululah, nnti baru akak buat eehhhh..leh kan..

Nieza berkata...

wahh cun colour rotimu anna...bestkan lembut gebus jer...memang suka doh mayo yg simple tu.

Naz berkata...

Huhuhu..jelesnye tgk org meroti.. Perlukah ku meroti dgn jari jemariku yg halus mulus ni??? Oh tidak ada kerajinan itu untuk menyuruh jari jemariku bersenam...hehehe...

Cantik la Anna roti tu...

Cendana Kasih berkata...

amboi...hijaunyer kejadian...aku gak yang dah pencen wat roti..kena beli BM baru ler nampaknyer

nuwairani ismail berkata...

kak anna dio tu....comey nyo roti...kaler hijau gitu....betol ko resepi water roux tu? 1 sb ari + 5 sb tepung? serupo pelik jah.....

Anna Qawina berkata...

ady : sedap & dah habis..hehe

Fiza Nordin : takpe..biar BM tu rehat2 dulu..kang dah mula bekerja tak henti lak kan..

Noorsha : sha..meroti la pulak..dah puas mengapam eh? hihi

Anna Qawina berkata...

Mas : ko punya roti lg cun Mas ooii..ko nak tukar leh je..aku bg bekas kosong ko isi roti..hehe

Kak Yatie : hehe..akak mmg suka kaler ijau yer..mesti pencinta alam nih..dah habis la kak..mintak dgn Mas tuh..hihi

Nieza : a'ah..suka...suka..huhu

Anna Qawina berkata...

Kak Naz : ambooii..sayang bebenor jari halus mulus dia tu yer..meh nak lawan lengan meh..hehe

Cendana Kasih@ Noorma : ko bli je yg baru..yg lama tu dah pencen ke ko pencenkan? haha

Nuwairani : hahaha..meh gelak2 sikit...trimas ingatkan akak..akak dah edit..tersilap taip tu..huhu/..yg sebetulnya 1 tepung = 5 air..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...