Isnin, 20 Jun 2011

KUIH SOM-SOM

Assalamualaikum
Usai sudah makan malam ye..mesti dah bersandar kekenyangan ni kawan-kawan sekalian kan..hehe..meh jamu kuih lembut ni..sedap makan sejuk-sejuk dengan kuah gula melakanya..sebelum ni pernah buat guna resepi kak fida@myr tu,cuma tak masuk blog je sebab bawa untuk makan2 kat rumah kakak ipar haritu.. kalini cuba pula hasil perkongsian dari dapur AlongRoz..hasilnya tetap sedap lembut..anak-anak pun suka..cuma sememeh sikitle kuih kita ni, versi nak cepat..


Nanti boleh cuba ye, malam ni makan yang ni dulu le..ambik sikit sorang yer..hehe..tak cukup boleh tambah menu desert rumah Kak Nor tu..ambooii..kemain lagi dia berahsia menunya kan..takpe..kita sabor jek..


KUIH SOM-SOM
Source: RinnChan & AlongRoz@HomeKcreation
  • 100g Tepung Beras
  • 30g Tepung Hoen Kwee (atau Tpg Pulut)*Ana guna tpg pulut
  • 1 st Garam
  • 1000ml Santan 
CARA2:
    • Satukan kesemua bahan di dalam periuk sehingga sebati.
    • Masak atas api sederhana sehingga likat, menggelegak dan berkilat. 
    • Sudukan ke dlm bekas2 kecil. 
    • Sejukkan di suhu bilik & dlm peti sejuk.
    • Hidangkan dgn sirap gula melaka.

     


    SIRAP GULA MELAKA (resepi ALong sendiri)

    • 1/4 cwn Gula Melaka 
    • 1/4 cwn gula pasir
    • 1/2 cwn air
    • 1 helai Daun Pandan
     

    - Satukan & masak sehingga gula hancur.
    - Sejukkan sebelum di gunakan


    SELAMAT MENCUBA...Jumpa lagi esok InsyaAllah

    11 ulasan:

    Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

    hmmm...kita tak pernah buat lagi..simpan resepi ler...

    anymz berkata...

    teragak nak buat ni utk dessert lepas buka posa tadi..tapi dah terlupa daaaaa...hehe

    Yatie berkata...

    waduh bubur som2 kegemaran akak ni..suka yg kaler putih tu..kalau anak akak suka yg ijauuuu...nak wat gaklah..

    Amie berkata...

    belum pernah makan kuih som-som tapi biasa makan bubur som-som time bulan puasa.

    kak ina kl berkata...

    kueh som som ni memang sesuai makan di bulan puasa nanti..

    tun_telani berkata...

    morning!!!! dh lama resepi bubur som2 ni tun simpan.. wat pekasam dlm folder.. kui kui.. nk hi mkn kt umah kak anna laa.. hihi

    Mas berkata...

    haa...tu aku nampak banyak..
    nak sikit...
    sedapnya tengok..

    Anna Qawina berkata...

    Kak Naz : haaa..simpan nnti dah buat bg sini sikit..hehe..sedap kak..buatle

    Kak Anim : pesal lupa? ni mesti nampak cajun dlm mcaroni je nih..hehe

    Kak Yatie : ada yg suka putih, yg nak kaler ijau pun ada..tp saya mkn je tak kira warna..hihi...sedap kan..

    Anna Qawina berkata...

    Kak Amie : 2 2 resepi saya pernah buat..yg ni lg lembut kejadiannya kak..tryle...hihi

    Kak Ina KL : t.kasih sudi nyinggah teratak usang hamba..hehe;....skrg dah tak kira bulan kak..nak mkn je kerjanya..hihi

    Tun : ko simpan lama2 nnti jd pekasam som-som..tak pasal mrah tokey pekasam si Noorsha tuh..haha

    izahdaut berkata...

    aku pun suke som som gak.. aku pernah buat resepi dari kak hana.. entah ler mana satu..sedap..sedang elok dah pada aku

    ♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

    Salam Anna...sedap mkn sejok2!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...