Selasa, 7 Jun 2011

CUCUR UDANG GERAGAU & IKAN BILIS

Jom layan menu minum petang merangkap kudapan anak-anak yang sentiasa kelaparan ni..hehe..time cuti sekolah ni habis segala biskut kering & kerepek yang dibeli licin..dah takde g mana-mana seharian kan..selang seli dengan aktiviti & sesi latihan pelajaran diaorang, buat cucur ni sedap jugak..tapi Ana dah ubah sikitla..campur separuh ikan bilis & cincang bagi sedikit halus udang geragau & ikan bilis tu, supaya budak-budak tak kutip buang..unsur2 sayuran juga tak dimasukkan, nanti bersepah meja makan dengan benda2 yang diaorang tak suka.adunan tu pula Ana perap sekejap, sambil2 buat kerja lain, baru digoreng, cantik kejadiannya.. 

Pagi tadi nampak Kak Nor yang buat, sebelum tu dah tengok Kak Nur@my Little Kitchen yang tayang..mau tak tergudaa...Kepada sesiapa yang belum cuba, cubalah..tak menyesal punyaa..hehe..sedap tau..


CUCUR UDANG GERAGAU

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 70 g udang geragau segar + 50 g ikan bilis*Cincang halus
  • 1 biji bawang besar, didadu
  • 1 biji kentang, didadu kecil2
  • 1 biji cili hijau hiris halus *tak letak
  • 1 biji cili merah, hiris halus *tak letak
  • 3 tangkai daun sup, hiris *tak letak
  • 3/4 camca teh garam
  • 1 camca teh baking powder ~ k.nor gantikan dgn 1 sk yis *ikut kak nor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 3/4 - 2 cawan air suam (kurang lebih)
  • sedikit serbuk kunyit *Ana tambah bagi dapatkan warna kuning
  • Sos cili, sebagai pencicah

CARA MEMBUATNYA :-)
  • Udang geragau direndam, cedok udang yang timbul dan asingkan dalam bekas lain, rendam lagi sekali dengan air yang baru. Ini kerana udang geragau kering dikhuatiri mengandungi pasir2 halus, jadi bila rendam pasir dia jatuh ke bawah, kalau guna yang segar, buang kotoran, cuci dan toskan.
  • Dalam satu bekas, masukkan udang geragau tadi (toskan dahulu), ikan bilis, bawang besar, cili hijau/merah, daun sup, kentang, kentang dan garam. Gaul rata.
  • Masukkan tepung dan baking powder (yis), kacau rata dan tuang air suam tadi sedikit demi sedikit hingga mendapat adunan yang sempurna (tidak terlalu cair), kiranya boleh di"jemput" dengan tangan untuk dibuat cekodok.
  • Goreng dalam minyak sederhana panas dengan kaedah mencedok dengan sudu atau men"jemput" dengan tangan, pastikan anda basahkan hujung jari sebelum men"jemput" adunan tadi. Goreng hingga kuning keemasan, angkat dan letak atas paper towel. Hidangkan bersama sos cili....

8 ulasan:

anymz berkata...

singgah tumpang jadi anak kejap..best apa makan cucur ptg2..kalau musim hujan lagi power kan?..kan?

Anna Qawina berkata...

kk anim : nak jd anak apa kak? anak tekak? haha..meh2...ada lg yg lom goreng..tggu hubby balik dulu..kang habis kita dok ngap je..hehe

K.Nor berkata...

akak dtg tengok jer la ya ana.. :)

ijayuji berkata...

Kak annnaaaaaa!!! kita dtg bwk piring niiii nak ambik cucur kalau boleh nak sos sekali ya sbb kita syg nak guna sos kita yg tggl sikit tuu hihihi.... air jkita bwk sendirik akak jgn risau :D udang geragau sini tak pernah jumpa lerrr ikan bilis yg kecik2 tu byk lerrr huh!

Mas berkata...

amboiii...cepatnya sampai kat dapur anna..
meh kat aku sepinggan..
sedappnya tengok..

nOOrsha berkata...

nyumnyumnyum..sodap weyh cucuq udang geragau ni... masyukk makan ptg2 ngan teh o.. nak sepiring.. hehe

Zuwairi Aiman berkata...

Salam kunjungan... blog menarik, senang2 singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

dZana berkata...

fav ni ana..tak kira.. pgi . ptg , mlm.. semua boleh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...