INTI KACANG MERAH
Sumber : Kaklong Syikin@Masakanku.blogspot
Copy by : Annaqawina
- 450g (1Ib) kacang merah..saya guna kacang jenis kecil2
- 3-4 helai daun pandan
- 10 cawan air
- 1 1/2 cawan minyak
- 600g gula ( 1 1/2Ib) gula
- 1 camca teh esen vanila
Cara-cara:
1. Bersihkan kacang merah dan daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tekanan bersama air
2.Masak selama 40 minit sehingga kacang empuk
3. Angkat kacang dan masukkan ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat. Jika terlalu kering dan payah hendak dikisar, campurkan sedikit air panas.
4. Panaskan minyak di kuali. Tuangkan kacang dan masukkan gula. Masak dengan dikacau selalu sehingga pes kacang hampir kering.
5. Masukkan esen vanila. Keluarkan ke dalam mangkuk dan sejukkan.
6. Masukkan ke dalam peti sejuk dan bila sejuk buatkan guli2 kecil dengan digolek secamca teh inti kacang di atas tapak tangan.
Nota Kaklong Syikin:
-saya tak rebus kacang merah ni di dalam periuk tekanan, sebaliknya menggunakan periuk biasa sahaja. Memang lambat empuk. Jadinya setiap kali air rebusan hampir kering, saya tambah air hinggalah ia jadi empuk (lembut bila dipicit).
- untuk pertama kali mencuba, sebaiknya anda buat separuh drp sukatan asal, takut2 tak jadi bila membuatnya.
NOTA ANNA :
-Saya guna periuk kalis lekat & mempunyai penutup yang berat, jadi air wap tak keluar melimpah,masa memasak sekejap saja.
-Semasa hendak memasak kacang yang sudah dikisar, tetap menggunakan periuk yang sama, hasilnya tiada langsung kerak-kerak yang melekat , berbanding menggunakan kuali/periuk biasa akan berkerak & susah nak cuci...hihi..pengalaman membuatnya sebelum ni tau..!!
**maaf : link resepi ni tak dpt nak letak, terpaksa letak link blog beliau je..harap beliau tak kisah..terima kasih Kaklong Syikin**
SELAMAT MENCUBA...(*_*)
3 ulasan:
salam ana
lama tk singgah sini..bz sikit ;-)
lama gak nak masak kacang merah ni ye!
salam Zarin....kalo ada periuk mahal tu jap je kot..hihi..kita lom ada..lam sikitla...
ai maksud (1Ib) & ( 1 1/2Ib) pa maksudnya?
Catat Ulasan