Jumaat, 12 November 2010

Nasi Ayam Karamel

Assalamualaikum

Salam Jumaat Yang Berkat..

Harini nak tayang je menu tah hari apa buat.. malas sungguh nak masuk dapur, hujan-hujan ni sedap dok golek-golek je ngan Hannah si kecik ni, nasib baik lauk semalam ada lagi, panaskan jela utk makan tengaharini...kekekeke..malas bebenor yek..

Kek karemel..puding karemel..nasi pun karemel jugak..nanti makin naikla harga gula ye tak..resepi ni dapat dari kawan FB, dia pun dapat dari mana tah..10Q Kak Ani sudi kongsi2 resepi bagi mempelbagaikan citarasa rakyat Malaysia ni..

Dah nama keremel tentu kita ingat gula hangus kan, tentu pk manis dok? Takle manis macam gula, sedang2 aje, yang dikaremelkan tu ayam je, nasi macam biasa je..rasanya resepi nasi ayam ni simple juga, bahan-bahan pun biasa2 je..sedap juga ayam tu tau..

Resepi Nasi Ayam Karamel :-

AYAM :-

  • 1 ekor Ayam dibersihkan..Ana potong 2 je ayam tu
  • 3 senduk gula (dibuat karamel)
  • Air secukupnya
  • 1 labu bawang besar *dimayang halus
  • 5 ulas bawang putih *dimayang halus
  • sedikit halia * dimayang halus
  • sedikit garam
AYAM KAREMEL :-
  • Dalam kuali..masukkan gula, kacau2 sampai gula mencair, lepas tu msukkan air agak2la tenggelam separuh ayam, biarkan mendidih.
  • Masukkan ayam di dalam gula hangus tadi bersama  bawang dan halia yang dimayang tadi serta garam, balik-balikkan ayam tu.
  • Biar smpai ayam tu msk..lps tu blh la di goreng atau dipanggang..kemudian potong bila nak makan.

NASI :-

  • Basuh beras...masukkan dlm rice cooker..
  • Bawang  putih (3 ulas) dan halia..dimesin..dn tuang dlm beras..masukkan daun pandan, kulit kayu manis,,bunga cengkih,garam, kuib pati ayam, margerine 2 sudu besar dan air secukupnya...tanak 
SUP AYAM :-
  • 5 ulas bawang putih
  • halia
  • sup bunjut Adabi
  • garam
  • Daun sup
Untuk Sup :-Tumis bahan blend sampai naik bau, masukkan air secukupnya, masukkan tulang ayam (Ana guna leher & kaki ayam)
Tambahkan sup bunjut serta garam...biarkan sampai masak.
Angkat & taburkan daun sup
 
BAHAN SOS.. resepi Kak Junjs11 kat myresepi
  • > 5 biji cili merah
  • > 5 ulas bawang putih
  • > 2cm halia
  • > 1 sudu teh cuka, garam, gula
  • > 1/2 cawan air 
Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)  ..Ana masak sekejap

SAMBAL KICAP :-
  • Ambil sedikit air ayam keremel tadi, masukkan kicap cair..

BAHAN SAMPINGAN :- Ulam-ulaman..Ana guna tomato & kubis je..

HIDANGAN :
Hidangkan nasi bersama ayam, sup, sos & kicap, beserta ulam2...jemput makan..:)

    2 ulasan:

    Mas berkata...

    lama dah tak buat nasi ayam...esok bleh buat kot, tengok nasi ayam Anna sedap jerr...

    Body Slim berkata...

    wah nak buatla ayam karamel ni.mesti sdp.
    tumpang iklan ye..tq:)
    TESTIMONI ENVY BODY SLIM (RM120 dah termasuk pos)
    komen dari pembeli:
    1. Ok, rasa selesa dan mmg membantu bentukkan badan.
    2. Best pakai, rasa yakin je. Nak order lg satu.
    3. Sedap pakai. Kemas je badan.
    4. Mmg best pakai. Bila pakai sakit belakang hilang.
    5. Sedap2. Best pakai. Tiap2 hari pakai. Ingat nak beli lg hujung bln ni.
    6. Mula2 pakai dulu ambik masa jgk, tp skrg dah ok. Kemas je badan. Walaupun masih chubby(br pakai 4 minggu, berat 80kg), tapi ombak kolesterol dah hilang.
    7. Lepas pakai seminggu rasa ada perubahan, lenguh2 badan dah hilang.
    8. Mmg ok, makan pun berkurangan.
    9. OK sgt. Best je pkai. Bila pkai terus rase kenyang.
    Makan pun sikit je.Even klu bukak pun rase kenyang.
    Tq la jual envy ni.Nti blh beli lg wat spare.
    Suke sgt envy..
    10.materialnya ok sgt..x mudah meregang.selesa sgt.
    13.Selesa, sgt selesa.punggung kecik sket. dah blh pakai seluar jeans lama.
    14.bila pakai terasa kemas badan x geleber and bila dijadikan habit rasa x sah bila keluar kerja x pakai.
    bila pakai envy ni terasa best sebab cam badan ni terletak je... badan rasa sedap je..
    kawan-kawan ofis yg pakai pun kata best especially tang ada bintik-bintik FIR tu rasa panas .
    badan rasa ringan makan pun tak banyak sebab rasa kenyang.
    okay gak envy nie....rasa selesa & kain pun lembut...yg paling bagus....murah pun murah.
    envy nie menyerap peluh & menjadikan peluh kiter tidak berbau...
    dah pakai envy tu...best sangat..selesa...sekarang ni kalau tak pakai rasa cam tak lengkap la pulak badan ni.....
    pakai Envy ni ...best rasa kemas je badan... murah dan berkesan.sekarang pakai korset envy ....dah jadi mcm ofis attire lak...korset ni sarung je tapi sedap pakai rasa kemas je badan...kalau tak pakai rasa tak best lak...

    Envy ni murah dan berkesan utk dptkan figure badan yg cantik...
    yg penting harga tak la mahal mana sgt...


    Pertanyaan/order sms 012-6291231 Siti Aniza
    http://kedairevell-online.blogspot.com/
    1.BAGUS UNTUK LENGUH2 BADAN
    2.HILANG MASALAH KEKEJANGAN = CRAMP
    3.HILANG MASALAH BADAN BERANGIN
    4.MELANGSINGKAN BADAN
    5.HILANG MASALAH SAKIT PINGGANG
    6.BADAN RASA LEBIH CERGAS
    ENVY BODY SLIM juga elok dipakai ketika datang bulan/haid,bagi melegakan sakit sengugut.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...