Jumaat, 1 Januari 2016

Kari Ayam Tradisional India

Assalamualaikum w.b.t
Salam pembuka 2016, semoga hari2 yg dilalui memberi manfaat buat kita semua. Dipermudahkan segala urusan, bercambah kasih dan sayang, erat silaturrahim sesama Islam..

Hari in saya kongsikan resepi kari ayam tanpa santan, resepi tradisional india katanya, terima kasih buat Cik/Puan Ratna Devi Rajamanickam atas perkongsian resepi ibunya.  Sedap tau, cuba ya

Sumber fb : Aleen Airiesh

Bhn2 :
*bwg besar, kentang, tomato, cili & cili padi.(hiris halus),
*bwg putih & halia blend jdkan paste.
*serbuk kunyit

* rempah kari ayam.
 

Bhn tumis : kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga & daun kari.

Cara-cara :
*Tumis rempah 4 sekawan td dgn minyak, masukkan bawng & daun kari. kemudian masukkan cili padi
*Masukkan ayam, serbuk kunyit & paste bwg putih & halia.
*Gaul ayam biar masak separuh (jgn tambah air dulu)
*Kemudian masukkan rempah kari ayam. Gaul sekata.
*Masukkan air sedikit saja & biar rempah masak dan pecah minyak. Ini nak bagi ayam meresap dengan rempah2 tadi.
*Barulah masukkan air secukupnya & tambah tomato , kentang , garam.
Siap! Selamat mencuba.



Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...