Isnin, 14 Disember 2015

STEW AYAM CARA TENGKU PUAN PAHANG

Assalamualaikum w.b.t

Oiiooiii lamanya x mengupdate blog yang dulu2 sangat gila-gilakan sangat.. mana kegilaan dulu ..kemana...manaaaa...???

takpe setahun skali pun ok lagi update kan, asal jangan lupa nak log in cemana sudahlaa..hoho..
sesekali update ni jangan banyak2 bebel sangat nnt esok lusa tulat tak boleh menaip sbb takde idea dah..hakhak..
Jom jengah lauk minggu lepas, teringin nak makan ayam kuah2 pekat, teringat stew ayam, kali ni ikut resepi kat blog Azie Kitchen, katanya cara ni ikut Tengku Puan Pahang masak..sedap sangatla tau, cuba yer..

Bahan bahan:
  • 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
  • 4 ulas bawang merah  
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 batang kulit kayu manis 
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 - 3 sudu besar tepung gandum
  • Sedikit kicap 
  • Sedikit lada hitam - tumbuk kasar 
  • Garam dan serbuk perasa 
  • 1 biji ubi kentang - dipotong 4
  • 1 batang karot - potong besar
  • 1 biji bawang besar - potong 4

Cara cara:
  • Tumis bahan penumis dan bawang serta halia yang dihiris nipis hingga wangi. Masukkan tepung gandum dan digoreng dengan api perlahan supaya tepung agak masak. 
  • Masukkan ayam dan ubi kentang, karot, bawang besar dan dikacau rata. Masukkan sedikit air, kicap, garam, lada hitam dan serbuk perasa. Masak sehingga kentang empuk
  • Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Tabur daun sup dan bawang goreng. Hidangkan.
  • Saya tak masukkan garam awal2, dah masak & tutup api baru masukkan garam & kacau2 sebati
 Nota: Jika dipekatkan, boleh dijadikan inti chicken pie
SELAMAT MENCUBA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...