Selasa, 29 September 2015

KEK COKLAT KUKUS SUPER SEDAP

Alhamdulillah, dapat lagi berkongsi resepi kat sini harini. Saya kurang gemar kek yang dikukus, tapi bila cuba resepi ni boleh pulak makan banyak-banyak, mungkin sebab guna butter dalam adunan kek bukan minyak macam kek2 coklat biasa lain. Resepi dari Chef Asma ni terbaikla, cuma ada sedikit leceh sebab kena mix butter dgn gula kan, hehe apa2pun kalau sedap takde hal susah atau payah macamana sekalipun.. kan kan...

Saya dapat resepi Chef Asma lepas follow beliau kat Facebook, terus belek2 post2 beliau yang lama..agaknya ramai yang dah buat kan, entah2 saya sendiri pun pernah buat taktaula, malas nak ingat, takpela biar lambat asal buat..hehe. Adunan asal memang banyak, mungkin sebab Chef olah kek utk.pelajarnya buat jualan, jadi saya separuhkan resepinya. Selamat mencuba!!

RESEPI KEK COKLAT CHEF ASMA
AnnaQawina (tulisan merah utk.separuh adunan)

Bahan 2:
  • 400g mentega - saya guna Tatura unsalt butter / 200g mentega
  • 360g gula castor / 180g gula castor
  • 6 biji telur / 3 bj telur
  • 1sdt esen vanila / 1/2 sdt esen vanila
  • 200ml air sejuk(air masak) / 100ml air
  • 200ml susu cair / 100ml susu cair
  • 300g tepung gandum / 150g tepung gandum
  • 100g serbuk koko / 50g serbuk koko
  • 1sudu teh baking powder / 1/2 sdt baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat / 1/2 sdt soda bikarbonat
Cara2 :
  • Alas loyang dengan baking paper / lengserkan shortening/minyak/butter didasar & tepi loyang . Boleh juga guna bekas plastik kecil2.
  • Ayak tepung gandum, soda, baking powder & serbuk koko, ketepikan.
  • Satukan susu & air. ketepikan.
  • Putar mentega & gula sampai berkrim dan kembang.
  • Masukkan telur 1 per 1 & esen vanila. Putar sebati medium speed
  • Masukkan bahan cecair selang seli dengan bahan ayak tadi. Gaul sebati (jika putar denagn mixer guna low speed) (boleh juga guna spatula kaup balik hingga sebati)
  • Kukus selama 15 - 30minit jika mengukus dalam bekas kecil2, kalau loyang atau bekas besar 45 - 1 jam atau sehingga masak.
COKLAT GANACHE
Resepi : Jom Masak(FB)
  • 300g coklat compound Beryl's
  • 120ml susu cair
  • 1 sudu besar butter
Cara2:
  • Double boilkan semua bahan tersebut sehingga coklat nampak mencair & susu suam.
  • Tutup api & teruskan mengacau sehingga semua coklat mencair & sebati
  • Tuang atas kek & sejukkan seketika sebelum menghidang.

JEREBU MASIH MELANDA KAWASAN KITA NI, HARAP2 CEPATLA BERLALU..NAK BUKA TINGKAP PUN TAK BOLEH KAN. KESIAN KITA..

5 ulasan:

tun_telani berkata...

Berdesup mai tgk sebab nmpk super sedap tu kan.. hehe... tp bila ntah nk buatnyer..

LiNa_Pg berkata...

Sedapnya anna...tq kongsi rcp

LiNa_Pg berkata...

Sedapnya anna...tq kongsi rcp

Dilah Naim berkata...

dah lama tak buat..suka cuba resepi2 baru..
terima kasih kerana kongsi resepi..akan dicuba bila rajin nanti..hehe

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...