Isnin, 28 September 2015

CRANBERRY RED VELVET COOKIES

Assalamualaikum w.b.t
Lamaaaa tak beranjak posting blog kita..lemau betul nak menaip. Ni biskut Raya Aidilfitri tempoh hari, sekian lama dalam draf akhirnya muncul jua...kita mulakan dengan biskut Red Velvet sedap ni, saya tambahakan cranberry dalamnya untuk rasa masam manis..boleh cuba bila2 masa jika suka ya..
RED VELVET CHOC CIPS COOKIES (Cranberry)

Oleh : Planta

Rujukan : KAK ITA & Koleksi 20 Resepi Planta

  • 120 gm margerin Planta
  • 10 gm minyak sapi
  • 100 gm gula kastor
  • 120 gm tepung gandum
  • 50 gm tepung beras
  • 50 gm badam cincang
  • 1 biji kuning telur
  • 1 sudu besar serbuk koko
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 sudu besar pewarna merah
  • 30 gm coklat cips putih (X LETAK)
  • 30 gm coklat cips
  • 70 gm cranberry cincang 







Cara2 :
  • Mula-mula kita ayak bahan kering.
  • Satukan tepung gandum, tepung beras dan serbuk koko dan ayak, ketepikan
  • Bakar sebentar badam cincang dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 5 minit
  • Di dalam mesen pemutar, satukan margerin Planta, minyak sapi dan gula kastor, putar hingga adunan kembang dan bertukar warna kuning pucat.
  • Tambahkan telur dan putar sebati.
  • Kemudian tambahkan esen vanilla dan pewarna merah, putar lagi hingga adunan rata.
  • Masukkan bahan yang tekah kita ayak tadi, gaul dengan denduk kayu atau spatula rata
  • Tambahkan badam , 1/2 daripada choc cip dan 1/2 daripada choc cip putih@cranberry
  • Gaul adunan rata.
  • Sudukan adunan di atas dulang pembakar
  • Hiaskan permukaan doh tadi dengan baki cip coklat dan cip coklat putih
  • Bakar dalam ketuhar pada suhu 150C ( ketuhar hendaklah di panaskan 15 minit awal sebelum memasukkan doh)
  • Bakar selama 20 minit
  • Sejukkan biskut di atas redai setelah masak dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba













Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...