Rabu, 28 Januari 2015

AYAM KICAP PAK SAID

Assalamualaikum..sihat? Alhamdulillah..

Dah masak? Belum? Jom masak ayam kicap ni, asal kicap mesti laku keras kat rumah ni..
Tapi..kenapa Pak Said nama diberi? Bukan Pak ABu? Bukan Pak Dolah? eh sukahatila kan,,kata empunya resepi..heehee

Resepi saya ambil dari blog Mama Hawa, ramai yang dah buat resepi mudah ni, saya pun tengok IZAH ML yg buat ritu pastu google..lebih kurang halal lah yer..

RESEPI AYAM KICAP PAK SAID

Bahan A
1 ekor ayam, beratnya 1.5kg
cuci bersih potong 10 dan toskan
200ml kicap manis
2 sudu makan cuka
2-3 cawan air
Minyak untuk menggoreng & menumis

Bahan B
3 biji bawang besar, dihiris bulat
5 biji bawang putih, dihiris
2 jari halia panjang2 seperti batang mancis

Bahan C (separuhkan)
1 biji buah pala
1 sudu makan lada hitam biji
1 jari kayu manis
15 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga

Cara :
Lumur ayam dengan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng ayam, tetapi jgn terlalu garing. Angkat dan ketepikan. Tumbuk halus semua bahan C.(mama- blender kering)

Dengan menggunakan sedikit minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan B sehingga bawangnya layu. Masukkan pula bahan C (rempah tumbuk) dan tumis kan lagi sehingga naik aromanya. Tuang kicap, air dah cuka. Gaul rata. Setelah mendidih, barulah dimasukkan kepingan ayam goreng. Balik-balikkan dan masak sehingga pekat sedikit dan rempahnya meresap.

Selamat Memasak..

1 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...