Khamis, 29 Januari 2015

ROTI MANIS GEBU TANGZHONG/WATER ROUX

 
Assalamualaikum...Khamis yang damai, kicauan burung memeriahkan bumbung rumah (siyes ada burung ok..) deruan enjin kereta yang bertali arus & brrooomm brromm  moto2 yang bingit..asal lalu depan rumah aku je diaorng tekan minyak, pehal tah..dengki kot kita nak rilek2 pagi2 ni..hahaa

Roti ni sangat lembut..suka...sukaaa...betul betul betulll..tanpa bahan2 pelembut & penaik lain selain yis & water roux..itulah bahan utama yg diperlukan. Terima kasih empunya yang berkongsi resepi (Pn Zurina Kifli), Kak Nor Aznim yang bagi resepi ni kat kitaorang, dipersetujui Izah yang dah buat katanya..Sesiapa nak berniaga boleh guna resepi ni, hasilnya agak banyak & kosnya agak rendah. Boleh pelbagaikan bentuk kalau suka.

"Doh ni saya buat akhir sekali..dapatla 2 bj doh 28g, bulat2kan mcm biasa pastu gentel bg panjang ala2 keropok lekor, lingkarkan atas loyang & tekan hujungnya supaya bercantum. Dah naik 2 kali ganda, sapu gliss, letak keju cheddar yg disiat2 kasar, letakkan sardin, taburkan rempah cajun, paipkan mayonis,  & sos cili.  Bakar macam biasa.(teknik & cara ni idea Pn.Azemah Chebo FB)"

haa..kalau xde mixer/breadmaker..masuk je dlm plastik bag yg bersih tu, gelek2 dgn kayu penggelek atau tumbuk2 hentam aje aarr labu sampai doh tu lembut.  Nak uli ala2 dayang senandung menyental kain atas batu tepi sungai sambil berkemban pon boleh..tarik tolak..tarik tolak..Tak mampu jugak?

**Petua lain : asben korang suka tengok bola tak? Kalau ye..time ada live lat tv tu kan..letak kat depan asben tu doh roti dlm plastik sesiap..harap2 plastiknya lebih tebal dr biasa. Time di bersorak make sure tangan yg beliau hentak2 tu kena kat plastik roti korang..berkesan nih..tapi AWAS!!! Jangan sampai kaki dia pulak yg naik...haha...

RESEPI ROTI MANIS GEBU TANGZHONG
SUMBER : ZURINA KIFLI (FB)

Bahan : 
  • 4 cawan tepung gandum (saya guna 2 cwn gandum & 2 cwn tepung high protein)
  • 4 sudu makan gula castor
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 3 sudu makan mentega
  • 3 sudu makan susu pekat
  • 3 sudu makan susu tepung (saya tak letak sbb takde susu tepung)
  • 1 cawan air suam (saya guna air ais - air dlm peti ais)
  • 1 paket yis mauripan (1 sudu besar yis apa2 jenama)
  • 4 sudu makan penuh water roux/ tangzhong **RESEPI KAT BAWAH
  • 3 ketul ais (hancurkan kasar) *saya tambah sbb.uli guna mixer

TANGZHONG/WATER ROUX :
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 125ml air
  • *Bancuh bhn2 tersebut & masak api sederhana sehingga pekat, sejukkan & boleh digunakan.
Gliss : susu cair + telur kuning @madu @ butter @ susu segar + madu


CARA MANUAL :
  • Kacau bersama yis, gula, susu pekat, mentega & air selama 10 minit hingga berbuih
  • Setelah 10 mnt,satukan semua bahan lain & gaul rata. Buat lubang di tengah2 & tuang separuh air sambil diuli.
  • Masukkan air sedikit demi sedikit & uli hingga licin tak melekat di tangan.
  • Uli dalam 20 - 30 minit. Tutup bekas dgn.tuala lembab @ wrapping & perap 45 minit/ hingga naik 2 kali ganda.
  • Tumbuk perlahan doh utk.buang angin. Bentukkan sebarang bentuk & rehatkan hingga naik 2 kali ganda.
  • Sapu bancuhan gliss pd atas doh & tabur gula (jika suka)
  • Bakar 20 - 25 minit dgn.suhu 160 - 180'C dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu .
  • Sapu butter pada permukaan roti setelah siap dibakar (utk.kilatkan ia) jika suka.
CARA MIXER / BREADMAKER :
  • Satukan semua bahan dalam mangkuk mixer / breadmaker ( MIXER :bahan kering dahulu diikuti bahan cecair) (BM : bahan cecair dahulu kemudian bahan kering)
  • Uli sampai elastik / siap.
  • Bentukkan doh dan tunggu naik 2 kali ganda.
  • Sapu gliss di permukaan roti, tabur hiasan cheese/gula/kekacang jika suka .
  • Panaskan oven & bakar macam biasa
  • Sejukkan & simpan kedap udara.
Doh 20g 3pcs diatur sebaris, biarkan naik sekali ganda, gunting tengahnya, paipkan mayonis & letakkan sosej (belah 2), biarkan doh kembang 1 kali ganda lagi. Sebelum bakar,, taburkan keju mozarela & cheddar parut & paipkan sekali lg mayonis & sos cili. 

**Nota kaki : lain kali buat doh 10g (3pcs) atau 20g (2pcs) baru cantik kejadiannya..
**(Idea dari rakan group Kelab Roti FB - lupa namanya)

SELAMAT MENCUBA

6 ulasan:

khairiah khaizu berkata...

AS SALAM ANNA

akak nak tanya water roux tu apa fungsinya?

khairiah khaizu berkata...

AS SALAM ANNA

akak nak tanya water roux tu apa fungsinya?

Anna Qawina berkata...

Walkmslm kak.
water roux utk melembutkan & menggebukan adunan roti & donut. Dah tak payah letak bread improver atau softener..

Zeta Zainal berkata...

assalamualaikum anna,
smlm pestime jejak kaki ke blog anna n terjatuh hati nk test resepi ni.

mmg terbaek...lembut,gebu gebas rotinye.
tq share resepi.

mehoney love berkata...

X paya letak telur lv ke sis??

zealazala berkata...

masa mana nak campur water roux tak ckp pun dlm resipi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...