Sabtu, 13 Julai 2013

4 RAMADHAN 1434H : FRUIT TART & TART SHELL


بسم الله الرحمن الرحيم ...

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


Alhamdulillah, hari ke-4 berpuasa dibulan Ramadhan tahun ini, semoga kita semua diberkati hingga akhirnya.. maaf ya, saya nak cepat, ni pun edit2 mana yang patut je, dah lama dlm.draf, ada pulak rakan2 yang nak resepi, jadi saya kongsikan mana yang sempatla.

Pilihan menu berbuka? Kalau rajin apa salahnya. Sekadar mencetus idea bagi yang teringin & termenung tu..Tart buah ni ada penggemar tersendiri, kalau anak2 saya nnt dicabut satu persatu baru makan..pelik2..hehe


Rajin2kan tangan siapkan crust dulu ya, boleh simpan lama kalau nak guna raya ni sempat lagi, tak nak buat sendiri boleh tempah dengan saya ya.ada 2 saiz tersedia, 4.5cm & 5.25cm. Cukup mudah kalau nak buat cheesetart atau fruit tart ya.

Resepi saya sertakan sekali, kot2 ada yang rajin, boleh buat untuk jamuan berbuka atau hari raya nanti. Resepi kastard pulak dari blog Kak So Fea, terima kasih ye kak, memang suka sgt resepi ni, dah lama jugak guna untuk jualan ni, cuma nak jadikan elok terbentuk dan licin serta lembut lepas dimasak tu ada caranya. Jom kita tengok...

RESEPI TART SHELL
Sumber : Anna Qawina

Bahan-bahan :
  • 250g mentega Buttercup
  • 120g gula ising
  • 2 biji telur gred B
  • 480g - 500g tepung gandum (masukkan sdkt2..)
Cara-cara :

  • Ayak gula icing ke dalam mangkuk besar.
  • Menggunakan senduk kayu@whisker, pukul gula icing & mentega hingga sekata. Jangan pukul lama sangat.
  • Masukkan telur & pukul lagi sekejap.
  • Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga membentuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.
  • Kalau lembik sangat boleh tambah sedikit tepung lagi.
  • Bulat2kan doh sebesar ibu jari & tekan ke dalam acuan tart, biar sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata, cucuk dasarnya dengan garfu.
  • Buat sampai habis & bakar menggunakan suhu 170'C lebih kurang 15-20 minit@sehingga masak (warna perang2 sikit) *Guna api atas bawah dulu 10 minit, kemudian api bawah sahaja sehingga masak.
  • *Kalau tak sempat habiskan boleh simpan doh dalam plastik & tutup rapat, simpan dalam peti sejuk.
  • *Adunan ni akan menghasilkan lebih kurang 100 biji crust saiz kecil.
  • Simpan crust dalam bekas kedap udara. 
  • ACUAN TART NI TAK PAYAH OLES MINYAK/MENTEGA, DAH MASAK TERBALIKKAN JE & CRUST TU KELUAR DENGAN ELOK
  • Pastikan acuan tidak basah.
TART SHELL

RESEPI CREAM CUSTARD
Sumber : So Fea After 6 am

Bahan-bahan:
  • 1 liter susu segar
  • 130 gm tepung kastard
  • 150 gm gula @ ikut manis
  • 3 biji telur gred A
  • 1 sk esen vanila

CARA:
1. Masukkan 1/2 liter susu ke dalam mangkuk, kemudian masukkan tepung kastard dan telur.
2. Gauk dgn whisk sehingga tepung & telur sebati. kemudian tapis. Ketepikan.
3. Lagi 1/2 liter susu masukkan dalam periuk , panaskan sebentar dan masukkan gula.
4. Kacau hingga gula larut dan masukkan adunan kastard yg telah ditapis tadi.
5. Kecilkan api dan kacau selalu hingga masak.  Part ni kena jaga2 sbb nanti hangus.
6. Angkat & biarkan sejuk. Cream ni masa panas cair sedikit tapi bila sejuk akan pekat.

7. Bila kastard dah sejuk, putar menggunakan mixer sehingga kastard licin dan lembut dgn.kelajuan perlahan, kemudian baru boleh digunakan.(Ini cara saya supaya kastard krim terbentuk elok dalam crust)
8. Masukkan cream custard tadi ke dalam pipping bag dgn nozzle yg sesuai dan paip ke dlm tart crust.
9. Susun buah2 spt. strawberry, kiwi, anggur @ buah2 lain yg disukai di atasnya.

10. Tabur gula icing jika suka & sapu jely atas buah2han agar kelihatan berkilat.


SELAMAT MENCUBA. NAK ORDER SMS/CALL : 019-3004358

7 ulasan:

Bbwana adienia berkata...

salam..

cantiknya fruit tart tu..mengiurkan..

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Anna..mmg menyelerakn!Biasa la bdk2,lain kali tuk anak2...Anna tak yah hias bagai..bg togel gitu jer (^_^)

tun_telani berkata...

Salam kak anna.. tun kan.. smp skrg blom cukup vitamin R nk wat tat nih.. duk pikir2 nk ngadap satu2 crust dia tu.. xcukup kerajinan.. tak tau la bape lama lg nk perap acuan tu. hihi

Tanpa Nama berkata...

Salam sis..nak buat tempahan kek boleh..boleh bg contact numbee..??

Bicara Kak Noor berkata...

akak nk call takut Anna tak mau terima pulak so amek resepi je lah ya nak buat jugak nanti ikut resepi ni

AhliaSaleh berkata...

Salam kak anna..insyaAllah blh try ni:)

EmbunRosaliza berkata...

Assalam anna, cantiknya fruit tart ni, dah lama terliur nak buat ni, tq berkongsi resipi ya anna, semoga allah murahkan lagi rezeki anna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...