Khamis, 2 Mei 2013

KEK COKLAT MOIST

Assalamualaikum, selamat pagi khamis. update laju2..

Kek Coklat Moist nama diberi, 
Bukan untuk makan-makan sendiri 
Tapi ada orang nak beli
Resepi CMG akhirnya kucari..


Hehe..pantun dari dapoo..Okla..ada seorang kakak yang baik hati dan selalu order kek ni, nak kek untuk besday anak bujangnya tak silap Ana, nak ke yang biasa2 dibeli sebelum ni, jadi lepas Izah Muffin Lover tayang tangan gebu laling dia potong kek ritu, terus decide buat untuk Kak Aisyah ni. Dapat jugak rasa sikit masa kemas2kan kek tu, sedap la, rasa nescafe tu, Ana guna coffee emulco..Terima kasih Izah yang rajin buat kek dan terima kasih CMG untuk resepi ni.

Kek ni Ana cuma hiaskan dengan edible image seperti yang diminta Kak Aisyah, tepi2 kek ditabur badam panggang, sonang kan? cubalah mana tau kena dengan selera..

RESEPI KEK COKLAT MOIST

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 cawan tepung kek/tepung gandum*
  • 1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
  • 1 cawan gula halus (castor sugar)
  • 2 biji telur gred A
  • 125 g mentega
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 1/2 camca teh nescafe*
  • 1/4 cawan gula halus*
  • 1/2 cawan air panas*
  • 1/4 cawan susu cair*(*disatukan hingga menjadi pes coklat)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula halus hingga putih. Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
  3. Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis. Gaul hingga rata dan sebati.
  4. Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit. Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika

RESEPI CHOC.GANACHE
Bahan-bahan :
  • 200grm choc.compound
  • 100ml susu cair @ 150ml uht whipping cream
  • 1 sdt butter
Cara-cara :
  1. Satukan coklat dan susu/cream, dah agak mencair, tutup api dan teruskan mengacau hingga sebati dan halus.
  2. Masukkan butter dan kacau sebati, biarkan suam2 sedikit baru dicurahkan atas kek anda.
Selamat Mencuba

4 ulasan:

Gee® berkata...

Bestnyaaa....rasa nk jilat2 coklatnya.... nyum2x!!

Mas berkata...

berpantun lak ko yerkkk...
meh pos kat aku sebijiii

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

akak bab nak tepek bahan kat tepi kek tu terkial2... hehe..

Bbwana adienia berkata...

salam anna..

kek coklat moist ni memang sedap..tak ckup makan kalau takat sepotong..heheh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...