Assalamualaikum w.b.t
Terkesima tengok kawan2 adik kakak berkejaran update menu berbuka & sahur..maka terkedek2la ambe..tapi tahap takde sampai berlarian la..tak terkejar dah ni..masak pun ala kadar..letih campur malas le jugak nak masuk n3 kat blog..baring2 pejam mata sepicing 2 lagi syok kan..ehehe..
Menu ni dibuat lepas tengok Datin Chah buat..Mak pulak kirim durian seguni..makaiii..sayang omak ai..tapi puasa2 ni tak lalu lak nak makan gitu..maka pengat/bubur/serawa la kekdah terbaik kan selain buat tempoyak sambal & masak lemak tempoyak..haduii leleh tau..meh skodeng..versi biasa2 je cuma boh skoteng je..ehehe..
PULUT & SERAWA DURIAN DENGAN SEKOTENG
Sumber : Makcik Kantin yang bernama Chah
Bahan-bahan (PULUT PANDAN)- 2 cawan pulut
- 5-6 helai daun pandan
Cara-cara:
- Basuh pulut dan toskan.
- Kisar daun pandan dengan air. Tapiskan dan rendam pulut dengan air pandan tadi sekurang-kurangnya 3 jam.
- Kukus hingga masak dan hidangkan bersama serawa sedap tu.
*Ana buat pulut biasa je, tanak terus tak kukus pun
Bahan-bahan (SERAWA DURIAN DENGAN SEKOTENG)
- 3 cawan santan pekat
- 2 keping gula nisan/melaka
- 1 mangkuk sederhana isi durian
- 1 helai daun pandan
- 3 sudu besar sagu mata ikan
- 2 genggam kecil sekoteng
- Gula pasir secukupnya jika manis kurang manis
- Secubit dua garam
Cara-cara:
- Rebus sekoteng hingga empuk. Ketepikan.
- Masukkan isi durian, gula nisan dan simpulan daun pandan.
- Masak hingga mendidih kecil.
- Masukkan sagu dan masak hingga jernih dan kuah telah mendidih. Sentiasa kacau untuk mengelakkan santan berketul-ketul.
- Masukkan sekoteng dan kacau sebentar.
- Masukkan secubit dua garam untuk membangkitkan rasa lemak santan.
Ini rupa sekoteng yer..pemberian MAMA HAWA dari SINGAPURA ni..Alhamdulillah habis sudah..hehe
1 ulasan:
mmg sedap la nie...terbaik !!
Catat Ulasan