Selasa, 24 Julai 2012

PULUT & SERAWA DURIAN DENGAN SEKOTENG

Assalamualaikum w.b.t

Terkesima tengok kawan2 adik kakak berkejaran update menu berbuka & sahur..maka terkedek2la ambe..tapi tahap takde sampai berlarian la..tak terkejar dah ni..masak pun ala kadar..letih campur malas le jugak nak masuk n3 kat blog..baring2 pejam mata sepicing 2 lagi syok kan..ehehe..

Menu ni dibuat lepas tengok Datin Chah buat..Mak pulak kirim durian seguni..makaiii..sayang omak ai..tapi puasa2 ni tak lalu lak nak makan gitu..maka pengat/bubur/serawa la kekdah terbaik kan selain buat tempoyak sambal & masak lemak tempoyak..haduii leleh tau..meh skodeng..versi biasa2 je cuma boh skoteng je..ehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PULUT & SERAWA DURIAN DENGAN SEKOTENG  

Sumber : Makcik Kantin yang bernama Chah

Bahan-bahan (PULUT PANDAN)
  • 2 cawan pulut
  • 5-6 helai daun pandan
 Cara-cara:
  • Basuh pulut dan toskan.
  • Kisar daun pandan dengan air. Tapiskan dan rendam pulut dengan air pandan tadi sekurang-kurangnya 3 jam.
  • Kukus hingga masak dan hidangkan bersama serawa sedap tu.
 *Ana buat pulut biasa je, tanak terus tak kukus pun

Bahan-bahan (SERAWA DURIAN DENGAN SEKOTENG)
  • 3 cawan santan pekat
  • 2 keping gula nisan/melaka
  • 1 mangkuk sederhana isi durian
  • 1 helai daun pandan
  • 3 sudu besar sagu mata ikan
  • 2 genggam kecil sekoteng
  • Gula pasir secukupnya jika manis kurang manis
  • Secubit dua garam
Cara-cara:
  • Rebus sekoteng hingga empuk. Ketepikan.
  • Masukkan isi durian, gula nisan dan simpulan daun pandan.
  • Masak hingga mendidih kecil.
  • Masukkan sagu dan masak hingga jernih dan kuah telah mendidih. Sentiasa kacau untuk mengelakkan santan berketul-ketul.
  • Masukkan sekoteng dan kacau sebentar.
  • Masukkan secubit dua garam untuk membangkitkan rasa lemak santan.

Ini rupa sekoteng yer..pemberian MAMA HAWA dari SINGAPURA ni..Alhamdulillah habis sudah..hehe

1 ulasan:

Asyifa Mustaffa berkata...

mmg sedap la nie...terbaik !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...