Selasa, 12 Julai 2011

Black Beauty Chocolate Cake

Tarrraaa..masih berlari2 anak kejar masa menaip kat blog ni..hehe...tergoda tengok anak bujang Kak Yatie potong kek masa besday dia beberapa hari (minggu) lalu, terasa nak buat lak, sekali tengok bahan & cara kemain senang, tapi belek punya belek, telur yang adoo cuma 2 biji, hantam sajala mak labu..dah siap..makaiihh...sedapnya, lembut & moist macam kek kukus, besar amat kejadian kek ni, jadi bagi yang family tak besar mana elokla buat separuh adunan, guna telur kecik2 2 biji pun dah ok, kalau telur besar (saiz A+) tu guna sebijik pun dah cukup utk separuh adunan tu..

Bab topping pulak nih..betul kata Kak Yatie..sedap & cantik macam letak jely pulak, cuma perlukan kesabaran aje nak menggodeknya atas dapo..maklumle, nak bagi pekat elok taknak berketul, kena kacau sentiasa yer *tak kacau selalu gak, sbb sambil2 goreng ikan buat topping ni..* hehe..cakap tak serupa bikin!!kalau nak buat topping tu buat separuh pun dah cukup, banyak lagi berbaki topping tu, boleh kalau nak buat layer ke apa..


Nak tengok kejadian kek yang cantik tu sila ke dapur kak Yatie yer..kita punya ni sememeh je, tak sabo nk makan..oppsss...lupa nak bgtau..ni dah seminggu lebih *ke nak masuk 2 mggu dah kot* buat kek ni ..hahaha...

BLACK BEAUTY CHOCOLATE CAKE

Bahan A
  • 2 cwn tepung gandum/superfine
  • ¾ cwn serbuk koko
  • 2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 2 sudu kecil b.powder
Bahan B
  • 2 cwn gula castor
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn myk masak @ butter dicairkan
  • 1 cwn air panas suam
  • 1 sudu besar coklat emulco
  • 3 biji telur *Ana guna 2 biji telur saiz A
Cara-Cara
  1. Ayak Bhn A, ketepikan
  2. Campur semua Bhn B dan kacau sebati (guna whisker aje)
  3. Masukkan Bhn A ke dlm bahan B dan gaul rata
  4. Bakar 50’-1 jam, suhu 150C, api atas bawah atau sehingga masak.
  5. Guna loyang 8x8
Topping mudah tapi sedap
  • 1/2 cwn serbuk koko
  • 1 cwn gula
  • 2 1/2 cwn air (K.Yatie guna susu cair/Ana guna air separuh & susu separuh)
  • 1/2 cwn tpg jagung
  • 2 sudu besar majerin/ butter
Cara- Cara
  1. Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur dngan menggunakan api kecil, sentiasa dikacau. Bila dah siap, sejukkan sebentar dan sapu terus disekeliling kek. Hias ikut kreativiti masing2.

18 ulasan:

Sharifah Nadzarah berkata...

assalam anna
alamk baru berangan nak buat kek ni utk mira..rupanya anna dah buat dulu...hihihi..

Amie berkata...

jatuh hati kat topping tu....menggoda selera!

Kak Sam berkata...

Hehehe sib baik ikan tak melompat dalam topping tu. kalau tak mesti lagi bestkan

mamanajmi berkata...

Salam ukhwah..

Sedapnya..terliur tengok kek ni...coklat pulak tu..mai sepotong hehe...!

ady berkata...

as-salam
wahhh..gebu dan lembut jer nampak cake chocolate tu..npk sedap..mabeles!!

Ayu Safieza @ Humaira' berkata...

Anna....mmm kak ayu dtg utk hitam hitam si tampok manis...makin hitam choclate nya makin manis...mmmmmm :)

izahdaut berkata...

mcm pernh try..hmmm dh lupa
masuk list ahh.krg kek coklt nilbih kurgje kn resepinya

Mas berkata...

wehhh..aku dah lama tak buat kek coklat...
jadi tergoda lak.....kikikiki

Nieza berkata...

amboi rajinnya buat kek cekelat lak anna...nampak sedap tu...nieza kalau buat ni sure setgh loyang boleh abis ni..hehe

Wattie berkata...

Salam Anna,
Bestnya kalau dapat makan kek cekelat tu...
Kalau ada masa singgah rumah akak amik award ya

lina_pg berkata...

assalam anna..nmpk moist sgt kek ni..mesti sedap tuu

Fiza Nordin berkata...

salam singgah :D
kite dah lame salin resipi kek ni kat umah mak lang tapi belum sampai2 seru nak menggodeknye... kek Anna nampak menggiurkanlah!

Diana @ Melley Mey berkata...

wah cantik n moist kek tu... sedapnya nie kalau dtg makan sepotong... ada lg x nie? x tahan dah tgk kek nie.. sedaaap

nOOrsha berkata...

beauty nye kek ni... cam tuan yg membuat tu jugak... tp tuannyer tak black,, white yellow² (putih kekuning kuningan) hahahahaha....

Yatie berkata...

Assalamualaikum Anna,
sedapkan kek ni...nak buat pun mudah je...akak suka bab topping yg mcm ni...rasa puding sikit..betullah ada lebih bnyk topping tu..tapi anak2 suka makan dngn roti...taklah membazir....terliur plk nengok kek Anna...nasib baik dah abes...huhuhu..

estee_8980 berkata...

bahan2nya mudah pastu mmg dh ada kt umah...insyallah besok leh buat...

chikadakbiru berkata...

sedap nampak kek nih...dlm dok main kejaq2 pun sempat menaip..memang bravo la anna!! hihihi

Ezadlieza berkata...

Anna..... ohh anna....dimanakah dikau...mmg sedap kek ni kan anna..puas giler makan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...