Selasa, 8 Mac 2011

KEK LAPIS BARNSBERRY STRAWBERRY

 Assalamualaikum w.b.t

Wah..apa nak buat hari hujan ni eh? Malas bebenor nak masuk dapur & dobi...hihi...nak update blog pun malas sikit, tapi pagi2 sambil ke hulu ke hilir buat kerja sikit, sempatle merewang dapo orang, teropong apa yg patut..hehe...

Kek lapis versi bakar yang pertama kali Ana buat..nampak menawan kalbu kat rumah nOOrsha tu, tapi kita buat tak nampak sangat berlapisnya, kena berguru dulu ngan tokey kek lapis dari Sarawak ni kot..hehe...anak-anak suka pulak makan kek ni, tak rasa manis sangat, sedang-sedang aje..sekarang ini kek lapis udah abes la..


Resepi asal Kek Lapis Oreo/Cadbury..tapi Ana letak coklat Barnsberry perasa strawberry yang budak-budak suka makan tu..pastu tukar nama sikitla kan...pertama kali cuba, rasanya dah ok cuma tang layer tu ada yang nampak tak kering sgt lapisannya,  Ana dah letak lapisan lain, jadi garisan lapis tu tak clear sangat kan? ke apa komen sifu kek lapis kita?..komen sikit..sikit je..*sbb aku tau ko mesti komen panjang berjela punyalah*..mueheheheee...


Resepi : Ana buat separuh adunan

Sumber : Cik Mat Gebu, Bro Rozzan
Copy : nOOrsha

BAHAN2
  • 500 g mentega
  • 10 biji telur gred A
  • 150 g gula kastor @ gula pasir
  • 100 g biskut marie, kisar halus
  • 50 g serbuk santan @ coffeemate @ susu tepung..Ana guna coffemate
  • 100 g susu pekat manis
  • 180 g tepung gandum
  • Biskut oreo secukupnya, dibuang cream..Ana guna coklat susu strawberry

Cara2 

1.Putar mentega dan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu.
2.Pada speed sederhana, masukkan tepung gandum, biskut marie kisar, serbuk santan @ coffeemate @ susu tepung dan susu pekat manis. Kacau hingga sebati.
3.Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan letak warna kegemaran (aku guna kaler pink dan warna asal - putih).
4.Letak sesenduk adunan pink, bakar dengan api grill pasa suhu 180C selama kurang lebih 5 minit. Bakar lagi satu lapisan kaler pink hingga masak.
5.Selang seli kan dengan warna putih. Lepas lapisan ke lima boleh disusun biskut oreo tadi. buat hingga siap...
6. Untuk mendapatkan kek berlapis seperti dalam gambar, lapisan adalah seperti berikut:


Lapisan 1 - Pink
Lapisan 2 - Pink
Lapisan 3 - Pink
Lapisan 4 - Putih
Lapisan 5 - Putih + biskut oreo/coklat
Lapisan 6 - Putih
Lapisan 7 - Putih + Biskut Oreo/coklat
Lapisan 8 - Putih
Lapisan 9 - Pink
Lapisan 10 -Pink
Lapisan 11 - Pink + Biskut Oreo/coklat

info : nOOrsha..10Q nOOrsha

13 ulasan:

Mas berkata...

rajinnya buat kek lapis....
meh sini sepinggan..he..he..

Kak Rosaliza berkata...

Assalam Anna..dh cantik kek tu ana, kalo anak2 suka best lah msk, lain kali boleh buat lagi n mesti lagi cantik hehhe..minta sepotong ana

Ayu Safieza berkata...

Anna....ergh...kak ayu nak pingsan tengok itew kek lapis.....mmmm seme badahn dah ade cume takd ak susu tepung...serbuk santan pun takdak...mmm cofeemate pun yileeeek!!

Nieza berkata...

assalam ana...lawa dah la tu kalau nieza wat ntah mcm mana la rupanya...nieza pun lum pass juga bab melapis ni kena buat selalu baru pass kot.

izahdaut berkata...

fuhh..kira kagom gak percubaan tu nampak menjadi..kalau aku? huhu..entahhh lerrr..nak try jugak rasanya kek lapis ni..tunggu datang seru dulu..hehe

HaSue berkata...

huh..dari semalam aku sampai sudah sini tapi gambar tak kuar2 gak...x nampak kek ko langsung laa smlm,tenet aku slow yg amat...

wah,tahniah2 ko dah melangkah selangkah lg ke depan dgn berani wat kek lapis ni..ala,nak takut apa pun kann..sng cam wat kek lain jer...hihi
Eh,ko jgn laa takut sangat nak biarkan lapisan tu keperangan sedikit lagi dr gambar tu sebelum buh lapisan seterusnya sebab nanti itulah yang buat antara lapisan kek tu cantik..kek bakar ni berbeza dengan kek kukus..dia kena tunggu sampai sikit hangus(bkn itam la) kat atas tu baru ko lapis..kalo setakat masak aja dia akan kelihatan macam kek kukus...sebab tu laa,kite bakar guna warna yang sama berturut2,kite nak hasilkan kesan pembakaran antara lapisan tu..ko bakar sampai hangus sikit kat atas tu macam kek yang biasa ko masak jer..lepas tu baru lapis..tapi jangan itam sangat laa..pahit kek ko kang kalo sampai hangit ko bakar...

tapi untuk percubaan pertama dah ok dah kek ko tu,cuma perlu hanguskan sikit jer lagi yer..bukan sekadar masak je..

Aaa...sifu kek lapis yang ko nak suh komen tu lum smpai lg kot..aku yg bukan sifu nih kire takpe laa ngomen pepanjang kan..muehehehe

p/s:ko jgn kecik ati lak aku komen pepjg nih..haha..

Anna Qawina berkata...

mas : dah abes bape hari dah nih...hehehe

ka rosaliza : yela, bdk2 suka sgt, ingat nak wat lg ni...

kak Ayu..jgnpinsan dulu..g cari bhn2 bg cukup pahtu pinsanjap pehtu bangun la wat kan..hahaa

Anna Qawina berkata...

nieza : ko lom try lg, kalau dah try mestui tgn kretip ko tuh jdiknya la..hehe

Izah : ko kagum ngan aku eh? ye ye..sila kagum..hehe...ko kena try nih...senang nak buat cuma kena prektis je lbh ...

Anna Qawina berkata...

Mek Sue : haaaa....aku tunggu ko sejak kelmarin lg tau..ingtkan sesat ke hape..haha..
tu le, ada sstgh tu kan nampak cam garisan, tu yg elok garing kat atas sblm aku boh yg lain..tp yang tak nampak tuh kira aku cam kompident je letak adunan lain sblm masanya..hehe...aku nak wat lg nanti nak wat lek kg..kot2la ada yg puji2 aku & order kek lapis lak..aduussss...ko pening tak ngan angan2 aku nih? kihkih

tp siyes aku bgtau le...sedap bg anak2 & cik abe aku, cun pun cun gak le..heheh..*perasan jap* tp aku tak mo sgt mkn kek ni, kuih2 je aku suka, nasik2 & ikn masin tu peberet aku skrg nih..nape tah..hehe..
ko komen pjg aku jwb pjg gak...hahaha..

ok ok..tengQ Sue..

estee_8980 berkata...

salam perkenalan...
nmpk sedap kek tu n rajinnye melapis...
jemput singgah di blog saya dan kalau sudi jemput jadi follower saya di : estee8980.blogspot.com
semoga ukhwah berkekalan...thanks

Anna Qawina berkata...

salam juga estee :
rajin nak makan sbnrnya..hehe..tryla rajin2kan diri...
ok nanti saya g rempit blog awak yer..:)

anymz berkata...

oooo.skang ni musim melapis ya..takpe..takpe..tungguuuuuuuuu..akak balik nanti akak lapis byk2..hahaaha

erkkkkkk!!!(sambil2 gigit jari)
masa tu agak2nya korang dah musim apa ya...haiyakkk..ketinggalan lagi haku..kahkah..

nnti akak belikan keychain tu..
lap..lap..u too..mmmmuaahhhh..
gonna miss you all

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna...

Kak Lin dtg sekodeng di pagi Jumaat...hehehe sedapnya Kek ni...

Ni Kak Lin nak ke Kluang amik anak...hujan lebat kat sini...dari tadi nak komen tak lepas2 line internet tak ok...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...