Sunyi je kawasan sekeliling rumah Ana nih, kat facebook pon dah sepi sikit, diaorang dah balik kampung kot...sape2 yang bawak kete tu hati-hati memandu yek..semoga selamat sampai ke destinasi anda..huh..cam iklan tv je..hihi..
Panas2 lagi nih, nak ke?? |
Onde2 ke nih?? Bukan daaa..hihi..macam onde-onde jek tapi dah dimodenkan kot...Ini biskut raya saje2 nak cuba buat..senang nak membuatnya, gentel2 & campak dalam bekas kelapa kering tu haaa..dah boleh bakar..
Sape2 yang nak cuba ni Ana letakkan resepinya, dapat dari majalah lama...
Bahan-bahan : dapat lebih kurang 220 biji..
- 350 gm marjerin..Ana guna planta
- 170 gm gula kastor
- 1 biji telur
- 450 gm tepung blue key..Ana guna tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
- 5 gm garam halus
- 1 sudu teh perisa kopi/esen kopi
- 200 gm kelapa kering..@ secukupnya..
Cara-cara :
- Pukul marjerin & gula kastor hingga kembang.
- Masukkan telur & perisa kopi. Putar lagi.
- Masukkan tepung & garam. Uli hingga menjadi doh yg lembut.
- Bentukkan menjadi bebola kecil & golekkan dalam bekas kelapa kering, buat hingga bersalut keseluruhannya.
- Bakar pada suhu 180'C selama 15 minit @ sehingga keperangan..bergantung pada oven masing2...
- Simpan dalam bekas kedap udara...
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan