Rabu, 25 Ogos 2010

SAMPERIT PANDAN KAK WAN

Alalalalalalalla....Ana dah jatuh hati ngan kuih raya lak...kali ni buat semperit resepi CITARASAWAN yang glamer tuh....masa buat siang2 tak dapat rasa, berkobar2 lak lepas berbuka terus ngap..mak aiii..sedap tau...mungkin sebab campuran tepungnya tu kot..apapun memang sedap & lembut & yang sewaktu dengannya....


Resepi ni haaa...Ana copykan yea Kak Wan..jutaan terima kasih kak...tapi Ana punya biskut versi nak cepat je, tak sempat nak letak choc.cair...tetap mengancam gak kan...

Bahan A
  • 200gm mentega
  • 100gm gula ising
  • 1 biji kuning telur
  • 1/4 tsp pes pandan/pandan emulco
  • 1/2 tsp pewarna hijau epal
Bahan B
  • 250gm tepung gandum
  • 50gm tepung jagung
  • 30gm tepung kastard

Hiasan :  Coklat masakan putih dan manik hundred thousand.

Cara :
  • Pukul bahan A hingga berkrim.  Masukkan bahan B yang telah di ayak dan gaul hingga menjadi doh yang lembut.  Rehatkan selama 1 jam.
  • Guna nozzle tart gulung dan tekan ke atas loyang yang telah di griskan.  Potong mengikut saiz di kehendaki.
  • Panaskan oven dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau hingga kekuningan.
  • Biarkan biskut sejuk baru di hias dengan coklat masakan putih yang di cairkan secara double boiler, masukkan ke dalam kon kertas, gunting sedikit muncungnya dan pipe di tengah biskut dan tabur dengan manik berwarna. *Ana tak buat ni, terus tabur manik je...
  • Biskut ini agak nipis, jika mau lebih tebal tindihkan selapis lagi.
SILALAH CUBA YA...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...