Selasa, 30 Ogos 2016

Kek Mentega Keju

Marble Butter Cheesecake
Assalamualaikum w.b.t
Harini kita kongsi resepi kek mentega/marble berkeju yang senang ni, lembut, lembab & tidak terlalu manis untuk dicuba. Sangat sesuai untuk minum petang atau juadah untuk tetamu yang bertandang..


Resepi Marble Butter Cheesecake
Sumber : Pn.Hafizah Yahaya @ fizalgk /Rohaimi Ahmad(FB)
Bahan-bahan :
  • 150g butter tatura
  • 200g krim keju
  • 200g gula castor
  • 4 biji telur Gred A
  • 250g tepung gandum
  • 1 sdt baking powder
  • 1/2 sdt soda bikarbonat
  • 1 sdt esen vanila
  • 100ml susu cair
  • 4 sdb susu tepung (tak letak pun tak apa)
  • 2 sdb serbuk koko (utk.marble)
Cara-cara:
  • Panaskan ketuhar pada suhu 150'c.
  • Dalam sebiji mangkuk, masukkan butter, keju & gula castor. Putar sampai kembang.
  • Masukkan telur 1 per 1. putar lagi.
  • Masukkan tepung yang diayak bersama baking powder & soda bikarbonat, selang seli dengan susu cair. Masukkan esen vanila. Putar sebati.
  • Bahagia 2 adunan, 1 adunan dibiarkan kosong, 1 adunan lagi dicampur dengan serbuk koko, sebatikan.
  • Gris & alas loyang bersaiz 8inc.taburkan sedikit tepung di sekeliling loyang & hentak2kan supaya tepung tidak terlalu tebal. (biasanya cara ni saya buat untuk mengelakkan kek melekat ditepi loyang)
  • Sendukkan adunan berselang seli hingga habis. Ambil lidi & lorekkan ikut suka.
  • Bakar pada suhu 150'c selama 45 minit @ sehingga masak 

Nota kaki : Sooner 4MF/suhu 160'c/water bath/api bawah sahaja/50minit

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...