Khamis, 19 Mei 2016

VANILLA CRUNCHY COOKIES

Assalamualaikum w.b.t
Sekian lama menghilang, nasib baik ingat lagi kata laluan blog ya..Alhamdulillah. masih berkesempatan disini, semoga urusan kalian yang sudi membaca coretan ala kadar harini dikurniakan kesihatan, kebahagian & diRahmati-Nya sentiasa. InsyaAllah.

Harini nak kongsi resepi biskut yang bakal jadi hidangan Aidilfitri atau hidangan hari2 pun iyer..senang dan sedap, anak2 pun boleh tolong siapkan ni..Masa buat ni saya minta Damia yang tolong, sempatla 2 tray dia sudukan, bolehla dari langsung takde buat apa2. Berbanding beli chipsmore, oreo ke apa yang manis2 kat kedai, apa kata bagi peluang anak-anak buat sendiri, buat besar2 macam Giant Cookies pun boleh, cepat siap..hehe



VANILLA CRUNCHY
Sumber : Pn.Nur Azura (Facebook)
(terima kasih empunya tuan resepi, semoga bertambah maju jaya & murah rezeki)

Bahan A (Pukul sebati guna tangan/senduk kayu je)

  • 250gm butter/marjerin
  • 100gm gula perang
  • 100gm gula castor
Bahan B (Satukan)
  • 1 bj kuning telur
  • 1/2 sudu teh vanila
  • Sedikit butter oil (ini yg bt sedap & bau best)rahsia dr guru beliau (optional, takde stok tak letak la)
Bahan C (Satukan & ayak bersama)
  • 350gm tpg gandum
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bicarbonat
Bahan D
  • 250gm Import Coklat chip (saiz kecil2)
Cara2 :
  • Gaul sebati bahan A lepas tu masukkan bahan B...
  • Dah sebati masukkan bahan C dan D
  • Masukkan dalam peti ais lebih kurang 1 jam (bahagian chiller) kemudian keluarkan & boleh dicubit kecil2/sudukan 1/2 sudu teh agar dapat biskut yang sama saiz
  • Bakar selama 16 minit menggunakan suhu 160°c (oven industri) @ bergantung kepada oven masing2 ya..
  • Biarkan sejuk & simpan dalam bekas kedap udara..
**Tips nak dapatkan saiz biskut yang sama, gunakan sudu penyukat untuk menceduk adunan biskut.

Langsai dalam masa 1 hari je okeh...SEDAAPPP!! 

3 ulasan:

Nooriah Abdullah berkata...

assalamuaaikum ana
boleh buat sekut raya nnti ni

Kak Nita berkata...

assalamualaikum...hari ni singgah sini sbb nak rasa biskut sedap...hihi

Nana berkata...

nampak biskut ni...
terus singgah sini... (",)
ade resepi pulak tuu...tenkiu for sharing...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...