Khamis, 19 Mei 2016

Bingka Jagung

Assalamualaikum..Pertengahan Mei sudah menjengah, misi meng'update' blog yang sentiasa tinggal misi..jangan basi sudah!!
Bingka ni sedap, tak perlu guna telur, sape2 ada jagung tu boleh cuba resepi ni ya..tq Kak Fida untuk resepi sedap & mudah ni. Semua resepi Kak Fida terbaik sejak dulu kala..hehe 
Resepi Bingka Jagung Tanpa Telur
Sumber Resepi : Kak Fida@myresepi 
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu segar/cair
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 sk garam
  • 1 sb mentega cair/minyak
  • sedikit esen jagung/vanilla
  • secukup pewarna kuning
Cara-cara
  1. Ayak kedua tepung ke dalam mangkuk.
  2. Satukan bahan2 yang lain ke dalam blender dan kisar halus dan tuang ke dalam mangkuk berisi tepung sambil dikacau hingga sebati.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang yang disapu minyak dan bakar pada suhu 170C selama 40 min atau hingga kuih masak ikut kepanasan oven masing2.
  4. Sejukkan kuih dan boleh dipotong dan hidangkan.
    Selamat mencuba

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...