Sabtu, 27 Jun 2015

IKAN MAYONG MASAK ASAM BONDA

 Assalamualaikum..Selamat berpuasa kawan2..

Sajian utama berbuka hari ke-9, makan nasi terusla...
Lauk simple sekali harung, boleh banjirkan pinggan nasik tau..resepi campak2 rujuk jugakla blog Kak Liza Intai Dapur nun..tq kak.Selamat berbuka puasa ye..

IKAN MAYONG MASAK ASAM BONDA Bhn2:
  • 4 ktul ikan mayong
  • 5 ulas bwg merah *
  • 1/2 inci halia *
  • 1 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 3 s/b cili mesin
  • Daun kesum
  • Asam keping
  • Air secukupnya
  • Garam, perasa

- tumbuk bhn2 bertanda * dan masukkan kedlm periuk, masukkan juga ikan, asam keping, cili mesin dan air secukupnya..
- masak hingga didih dan masukkan garam, perasa dan daun kesum.
- kuah ni mst ada rasa masam n pedas ye baru best, bila dah ada semua rasa tu, bolehlah angkat dan hidangkan..
- senang kan..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...