Assalamualaikum. .
Sihat semua kawan2 saudara saudari sahabat handai sekalian alam..moga anda semua sentiasa dlm lindungan Allah Taala.
...Oooh rindunya nak berblog macam dulu, meletakkan resepi masakan kek kuih yang dicuba, jadi ke tak lain kira, yang penting hasilnya dapat layan tekak kan..berharap sangat untuk dapat lebih ruang masa membelai blog yang tak seberapa ni..
Kek pelangi..rainbow cake..menggunakan resepi yg sama..Ana buat kek ni untuk tempahan cuma kali ni ekspress punya kek, adik yg tempah ni x nak krim keju, nak buat italian buttercream pon x sempat dah, maklumla confirm order ni lambat sangat sbb x sure husband boleh hantar ke tak. Dah lewat malam baru dapat kepastian so mula bancuh kek pun dah pukul 10 rasanya dah siap latak je dgn filling blueberry dan biar rehat jap sambil2 mix freshkrim.
Deco sesimple adanya..Harap empunya badan yg order puas hati dan jarap maaf jika rasa terkurang ya.
RAINBOW CAKE/KEK PELANGI
Sumber asal : Martha Stewart
Sumber rujukan : Citarasawan, Kak Anymz, Kak Cik Cek
Bahan2 :
- 430gm tepung gandum/all purpose
- 4 sk baking powder
- 1/2 st garam
- 250 gm mentega
- 340 gm gula kaster *Ana letak 280grm sahaja
- 375 ml susu segar
- 5 biji putih telur suhu bilik
- 2 st esen vanila/badam
- Pewarna merah,biru,hijau,kuning,oren,unggu
- serbuk koko secukupnya(jika perlu)
TOPPING/FROSTING :
A) 400 ml whip topping krim-di putar hingga kembang (untuk di sapu pada setiap lapisan dan seluruh kek)
Loyang 8" di alas dan di gris
Cara-cara :
1-Ayak tepung,baking powder dan garam,ketepikan
2-Pukul
gula dan mentega hingga gebu.Masukkan esen vanila diikuti putih
telur,sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu
3-Masukkan tepung gandum,berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati
4-Bahagikan adunan dengan enam bahagian yang sama banyak(+-260 gm setiap mangkuk),letakkan pewarna yang berlainan.
5-Tuang
setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven
yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 15 min pada suhu
170C.Bakar sehingga habis
6-Angkat dan sejukkan di atas redai.Keluarkan aras bawah kek
7-Letak
lapisan pertama di atas papan kek,sapu krim secukupnya,ayak koko di
atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua,buat yg sama hingga habis
8-Sapu tipis seluruh badan kek dgn krim dan simpan dalam peti sejuk sekurang2nya 4 jam atau semalaman.
Simpan krim slebihnya dalam peti sejuk
9-Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya
JOM HIAS KEK
*Sapu krim keseluruh badan kek, ratakan dengan spatula.
*Buat corak dengan sesikat untuk kek (bukan sikat rambut yer..)
*Paipkan blueberry filling di tepi kek dan biarkan berjuraian (jika nak ler)
*Paipkan rossete menggunakan nozel di bahagian bawah & atas kek menggunakan krim yang diwarnakan.
Jumpa lagi..wassalam.
8 ulasan:
sedapnya nampak kak.. thanks akak bagi resepi.. :)
salam Anna...
wahhhhh kemain lagi bergaya rainbow kek tu macam dah pakai skirt, masa Anna minta resepi kat ig tu akak tau Ana main2 je sb tokeh kek kan tak kan nak minta resepi kat buruh kasar ni hahaa rupa nya mmg ada rancangan nak buat jugak hehe akak guna resepi Ita masam manis lah dear cayang....
~bestnya klu k.Anna dpt menderma sepotong dua utk bekfas ari ni hihii...
anna, saya pun dh lama x update blog tp bukan dh jd tokey kek cam anna cuma xde seru nk update, keh keh keh. tp tumpang gembira la tgk anna dan kawan2 blog yg lain yg rancak menerima tempahan. semoga terus suksess!
Cantek kek tokey ni :-)
Blh gak taruh bluberry ek...nnti mau try...:-)
kek yang berperisa, blueberry macam ni memang sesuai untuk mak & abah..sebab mostly dia orang tak makan cheese sama macam mak ayah akak..hehe sedap nampknya tu anna..:)
Slm..sy Mmg tgh nk buat kek ni..tq Anna coz share resepi..terbaek!!!
menarik sgt warna.....
tue klaw potong, rasa macam x nak makan, syg je rasa..... c(:
Catat Ulasan