Assalamualaikum w.b.t
Salam sejahtera buat semua..dah banyak hari Aidiladha berlalu, baru nak wish..semoga semuanya sihat2 dan dalam keadaan baik aje ya..para jemaah yang usai mengerjakan rukun Islam ke 5 pun ada yang dah beransur2 pulang, semoga semuanya dalam lindungan Allah s.w.t
(tak reti nak ngomel dah..macam pelik..) hehe..
Meh layan kek baldu merah bersama aiskrim vanila ni..yaaa..Ampoonn sedap tau..cuma Ana tak sempat nak salut dgn freshkrim..sibuk aje..potong makan gitu je anak-branak sblm balik kg raya Haji ritu..sblm ni pernah buat tapi guna kek span dan kelilingnya ada kek juga, anak2 kurang makan kek tu, aiskrim je habis, kali ni Alhamdulillah kek dgn aiskrim licin.
Pada pengamatan Ana ler..kek span akan resap cairan aiskrim, tapi Red Velvet dgn tekstur yg agak padat ni *bukan bantat yer* :D..kek jadi elok terletak, haish..cemana nak xplain..hehe..kiranya kek tak kembang dek basah aiskrim tu..haa..paham dak? tak paham kalu..g buat sendiri yer..nak order pun boleh..
**Resepi ni buat sparuh je dahla..
AISKRIM..beli jek..nak buat ada resepinya..google je..heehee
FRESH KRIM- dipukul hinggal kental (Terbalikkan mangkuk adunan, adunan krim tak jatuh tu kira dah boleh guna, jatuh kang tanggung sendiri..)
Cara :
- Siapkan kek terlebih dahulu, sejukkan kemudian potong ikut saiz loyang.
- Lapik loyang dgn plastic wrap sehingga melebihi paras loyang.
- Masukkan dasar kek, sudukan/sendukkan aiskrim kedalam loyang, diatas dasar kek tadi.
- Buat hingga hampir penuh loyang(agak2la kan).
- Tutup aiskrim dgn satu lapisan kek lagi (jika tak nak pun takpe), balut keseluruhan aiskrim & kek tadi kemudian bekukan didalam peti sejuk. Biarkan semalaman/sehingga betul2 beku.
- Keluarkan kek dari loyang (buang plastic wrap tadi) siapkan fresh krim yang dah dipukul kaku (buat awal2 sblm kek keluar dari peti ais ya).
- Salut keseluruhan kek & hiaskan ikut suka.
**Cara simpan : sentiasa didalam peti ais (bahagian sejuk beku).
**Cara potong kek : menggunakan pisau besi yang tajam..
Blh juga refer sini....---->>Zach
Lagi kek untuk tempahan klik link ni ya :
AnnaBaked@Home
NOTE : Untuk tempahan : sila berhubung dgn saya ya..ada bekas/kotak khusus untuk penghantaran kek ini, jadi anda perlu tahu dgn detail sebelum tempahan dilakukan.
jadi boleh sms/wassup ana di talian 0193004358 / EMAIL : anna_qawina@yahoo.com
17 ulasan:
oooooo.. cara terbaru ni.. buat aiskirm kek.. dua2 licin... time makan bagi syarat.. tak abis basuh pinggan.. hihihihi sure diorang abiskan.. :D
red velvet memang dah terbukti sedap.. aiskrim vanila pun semua org tau sedap jugak.. bila digandingkan kedua2nya..memang bertambah2 sedaplah anna oiii... hehehe..
mengancam! Nie yg rasa cam nak buat je ni.....
anna
time baca nie pun dah kecurr..h ehhee akk mcm nak buat jgk nie..:))
Kalau dekat dgn kakak nak kakak order. Nampak warna dia pun dah memikat.
Adoi...memang mengancam, terancam dan diancam ni.Tunggu musim panas sikit grenti kak Ros nak cuba ni.Sekarang ni asyik hujan je....
Fulamak! Cun melecun kek eskrem Anna ni...wahhhhh terliur I! :)
Join my Blog Event:~ DEEPAVALI DELIGHTS 2012
aduhsss sedapnyaaa...suka tengok cantik...
Salam Anna.... walaaa... red velvet + aiskrim! Best nyaaaa....
Salam pn anna...wahhh ni best ni....sedappp bangat kn...klu malas dail to ordr ye.....heeee
hihi...Jass : kalo ada baki kek sikit2 tu blh buat..takpon crumbs kek je ltk dlm balang..snng nk mkn kn..
Kak Madiha : tau takpe...ank2 suka ni...try buat..hii
Assyifa : buat ye..snng je ni
Kak Zila : ada nitik air liur x tuh? buat ye..hihi
KakZakie : hehe..mehla dok dekat sini..
Kak Ros: jgn tggu musim berganti kak..buat terus..hihi
Hai Love : tq..tq..Love buat lg ngancam kan..
Norhanim : suka buat suka tengok n suka makan...buatla ye
HomeKretion : kak AlongRoz ...bestkak..buatla nnt bg saya mkn ya..
Sury : hehe..call ye kita mkn sesama..hii
Anna..assallamualaikum..
Kak Naz nak tempah ni. Ada delivery ke sini tak?? Kalau tak de, nak nangis ni..huhuhuuu..
kak Nadz : petang karang saya hantar..hehe
wah mmg terliur la ..cantiknyee...wat pun x ssh..macam nak mencubonya...hehehe
dugaannnn...
Catat Ulasan