Khamis, 1 November 2012

RED VELVET ICE CREAM CAKE

Assalamualaikum w.b.t
Salam sejahtera buat semua..dah banyak hari Aidiladha berlalu, baru nak wish..semoga semuanya sihat2 dan dalam keadaan baik aje ya..para jemaah yang usai mengerjakan rukun Islam ke 5 pun ada yang dah beransur2 pulang, semoga semuanya dalam lindungan Allah s.w.t
(tak reti nak ngomel dah..macam pelik..) hehe..

Meh layan kek baldu merah bersama aiskrim vanila ni..yaaa..Ampoonn sedap tau..cuma Ana tak sempat nak salut dgn freshkrim..sibuk aje..potong makan gitu je anak-branak sblm balik kg raya Haji ritu..sblm ni pernah buat tapi guna kek span dan kelilingnya ada kek juga, anak2 kurang makan kek tu, aiskrim je habis, kali ni Alhamdulillah kek dgn aiskrim licin.


Pada pengamatan Ana ler..kek span akan resap cairan aiskrim, tapi Red Velvet dgn tekstur yg agak padat ni *bukan bantat yer* :D..kek jadi elok terletak, haish..cemana nak xplain..hehe..kiranya kek tak kembang dek basah aiskrim tu..haa..paham dak? tak paham kalu..g buat sendiri yer..nak order pun boleh..


BAHAN - BAHAN :

KEK RED VELVET (klik)
**Resepi ni buat sparuh je dahla..

AISKRIM..beli jek..nak buat ada resepinya..google je..heehee

FRESH KRIM- dipukul hinggal kental (Terbalikkan mangkuk adunan, adunan krim tak jatuh tu kira dah boleh guna, jatuh kang tanggung sendiri..)

Cara :
  • Siapkan kek terlebih dahulu, sejukkan kemudian potong ikut saiz loyang.
  • Lapik loyang dgn plastic wrap sehingga melebihi paras loyang.
  • Masukkan dasar kek, sudukan/sendukkan aiskrim kedalam loyang, diatas dasar kek tadi.
  • Buat hingga hampir penuh loyang(agak2la kan).
  • Tutup aiskrim dgn satu lapisan kek lagi (jika tak nak pun takpe), balut keseluruhan aiskrim & kek tadi kemudian bekukan didalam peti sejuk. Biarkan semalaman/sehingga betul2 beku.
  • Keluarkan kek dari loyang (buang plastic wrap tadi) siapkan fresh krim yang dah dipukul kaku (buat awal2 sblm kek keluar dari peti ais ya).
  • Salut keseluruhan kek & hiaskan ikut suka.

**Cara simpan : sentiasa didalam peti ais (bahagian sejuk beku).
**Cara potong kek : menggunakan pisau besi yang tajam..

Blh juga refer sini....---->>Zach

Lagi kek untuk tempahan klik link ni ya :
 AnnaBaked@Home

NOTE : Untuk tempahan : sila berhubung dgn saya ya..ada bekas/kotak khusus untuk penghantaran kek ini, jadi anda perlu tahu dgn detail sebelum tempahan dilakukan.
 jadi boleh sms/wassup ana di talian 0193004358 / EMAIL : anna_qawina@yahoo.com


17 ulasan:

JaSSNaNi berkata...

oooooo.. cara terbaru ni.. buat aiskirm kek.. dua2 licin... time makan bagi syarat.. tak abis basuh pinggan.. hihihihi sure diorang abiskan.. :D

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

red velvet memang dah terbukti sedap.. aiskrim vanila pun semua org tau sedap jugak.. bila digandingkan kedua2nya..memang bertambah2 sedaplah anna oiii... hehehe..

Asyifa Mustaffa berkata...

mengancam! Nie yg rasa cam nak buat je ni.....

zila norazila berkata...

anna
time baca nie pun dah kecurr..h ehhee akk mcm nak buat jgk nie..:))

Kakzakie berkata...

Kalau dekat dgn kakak nak kakak order. Nampak warna dia pun dah memikat.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Adoi...memang mengancam, terancam dan diancam ni.Tunggu musim panas sikit grenti kak Ros nak cuba ni.Sekarang ni asyik hujan je....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Fulamak! Cun melecun kek eskrem Anna ni...wahhhhh terliur I! :)

Join my Blog Event:~ DEEPAVALI DELIGHTS 2012

norhanim md zain berkata...

aduhsss sedapnyaaa...suka tengok cantik...

HomeKreation berkata...

Salam Anna.... walaaa... red velvet + aiskrim! Best nyaaaa....

sury_masury berkata...

Salam pn anna...wahhh ni best ni....sedappp bangat kn...klu malas dail to ordr ye.....heeee

Anna Qawina berkata...

hihi...Jass : kalo ada baki kek sikit2 tu blh buat..takpon crumbs kek je ltk dlm balang..snng nk mkn kn..

Kak Madiha : tau takpe...ank2 suka ni...try buat..hii

Assyifa : buat ye..snng je ni

Anna Qawina berkata...

Kak Zila : ada nitik air liur x tuh? buat ye..hihi

KakZakie : hehe..mehla dok dekat sini..

Kak Ros: jgn tggu musim berganti kak..buat terus..hihi

Anna Qawina berkata...

Hai Love : tq..tq..Love buat lg ngancam kan..

Norhanim : suka buat suka tengok n suka makan...buatla ye

HomeKretion : kak AlongRoz ...bestkak..buatla nnt bg saya mkn ya..

Sury : hehe..call ye kita mkn sesama..hii

Naz / Nadz COSK berkata...

Anna..assallamualaikum..

Kak Naz nak tempah ni. Ada delivery ke sini tak?? Kalau tak de, nak nangis ni..huhuhuuu..

Anna Qawina berkata...

kak Nadz : petang karang saya hantar..hehe

wie mohamad berkata...

wah mmg terliur la ..cantiknyee...wat pun x ssh..macam nak mencubonya...hehehe

tun_telani berkata...

dugaannnn...