Isnin, 24 September 2012

CHILLED CHOCOLATE CHEESECAKE -Cake in Jar

Assalamualaikum w.b.t
Salam ukhwah buat semua kawan2...sejuk nyaman hari ini..mari kita berkongsi cerita..errkk..kongsi resepi sudah..salah satu cake in jar yang dibuat jualan..Alhamdulillah, dapat sambutan bagi penggemar cheese tegar..bagi yang suka akan rasa cheese tu bolehla try ya..nak order pon boleh..

Rasa cheesecake jenis ini memang pure rasa cheesenya..makanya nak makan tu kena sudukan sikit2 masuk mulut..kemam2 dulu baru telan..aaaahhhh,..kekekee...kalau suka boleh pelbagaikan rasa & letakla base apa2pon boleh..

weeee...yummyyy..(^___^)

Resepi ni asalnya sebiji kek tanpa bakar, tapi diletakkan dalam balang, jadi tak payah nak pk panjang kek beku ke tak kan..heeh..senang pun senang nak simpan, campur aduk macam2 versi dan sumber terpilih..Alhamdulillah terima kasih buat semua penyumbang resepi yang terbaik, antaranya ialah Kak Anymz, CMG Dan Jom Masak FB..jom cuba..(^_^)
     
Resepi Chilled Chocolate Cheesecake in Jar.  
Olahan Resepi : AnnaQawina
(make 4 jars 200ml)

Bahan-bahan :
  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas kecil yogurt
  • 30g gula kastor
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)(Brand Vivo)
  • 1/2sdb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sdb air hangat

Chocolate Ganache : Cairkan dan biarkan menyejuk pada suhu bilik sebelum digunakan
  • 200 grm coklat masakan@compound Choc.
  • 100 ml susu cair
  • 1 sdt butter

Cara-cara :
  • Pukul cream cheese, gula kastor hingga sebati.
  • Masukkan yogurt, gaul rata.
  • Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). 
  • Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yogurt cheese. Gaul rata.
  • Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream yg telah dipukul kental tadi ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. 
  • Kaup balik rata-rata, sedia untuk digunakan.
  • Sediakan jar @ bekas pilihan, paipkan@sudukan adunan cheesecake tadi ke dalam jar, lebih kurang 3@4 sudu besar, kemudian paipkan choc.ganache@apa2 filling kesukaan, seterusnya paipkan adunan cheese sekali lagi, buat sampai hampir penuh jar anda.
  • Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
  • *Cake in jar ini boleh dimakan dengan menggunakan sudu, tak perlu letak base@kalau nak letak base bolehlah hancurkan apa2 biskut pilihan ataupun lebihan2 kek boleh juga diramas kasar & masukkan ke dalam jar sebelum diletakkan adunan cheese tadi.
Ini pula Ana layerkan dengan lapisan kek coklat moist, adunan chese tetap guna resepi yang sama.

(ORDER MINIMA 5 JARS -RM8/JAR)boleh mix 2 filling sahaja.
---------------------------------------------------------------------------------
(RESEPI ASAL)
Sumber : JOM MASAK FB   
(Resepi Chilled Blueberry Yoghurt Cheesecake)

Base:
  • 100g biskut Oreo, kisar hancur
  • 45g butter, dicairkan
  • ***Gaul biskut Oreo dengan butter, tekan pada dasar loyang yang telah diletakkan baking paper dahulu. Simpan dalam peti sejuk.

Adunan yoghurt cheese:

  • 125g cream cheese, suhu bilik
  • 137g @ 1 bekas yoghurt perisa blueberry@plain je
  • 30g gula kastor
  • 80g blueberry filling - boleh guna ada biji buah blueberry
  • 125g whipping cream, pukul hingga gebu dan bertanduk (soft peak)
  • 1/2sb + 1/2st gelatin Halagel
  • 2sb air hangat

Cara:

1. Pukul cream cheese, gula kastor dan blueberry filling hingga sebati.
2. Masukkan yoghurt, gaul rata.
3. Masukkan gelatin ke dalam bekas berisi air hangat. Biarkan 5 minit hingga kembang, cairkan secara double-boiler atau guna microwave-oven (on HIGH 3saat. kacau rata). Biarkan hingga ia suam, kemudian baru masukkan ke dalam adunan yoghurt cheese. Gaul rata.
4. Perlahan-lahan kaup balikkan whipping cream ke dalam adunan. NOTE: Pastikan whipping cream tidak terlalu sejuk untuk elakkan adunan terus pekat bila ia bergaul dengan adunan bergelatin tadi. Kaup balik rata-rata, tuangkan ke dalam loyang berisi base.
5. Sejukkan dalam peti sejuk paling kurang 4 jam atau lebih.
6. Menggunakan hair dryer, lalukan muncungnya pada keliling loyang 2-3 kali. Guna suhu paling perlahan. Keluarkan cheesecake dan alihkan ke atas cakeboard menggunakan spatula besar.
7. Hiaskan atasnya dengan blueberry filling dan sedia dipotong

SELAMAT MENCUBA 

**KEPADA YANG NAK MEMBUAT TEMPAHAN SILA TEXT/WASSUP KE 0193004358 @Email : anna_qawina@yahoo.com

15 ulasan:

Lady Ija berkata...

Sedapnye....

CT Delima berkata...

As'salam Anna

Emm..nasib baiklah kan k.ct ni jenis yang makan lebih sikit badan tak moh naik2 hehehe

nampak sangat menyelerakan. k.ct doakan Anna maju jaya dalam biz hendaknya..Aminnn

Marsita yahya berkata...

Salam, nampak mennyelerakan kek ni...
http://my-mintroom.blogspot.com/

JaSSNaNi berkata...

huiishhh.. nak fengsan tengok.. sedap sangat.. mmg saya pun penggemar tegar cheese... aduhhhh.. siap toturial cara makan tu.. kemam dulu dlm mulut.. macam tu la cara yg betul makan dan menghayati cheese.. eheheh... :) thanks share resepi.. :)

adda syuhada berkata...

sedapnya....terliur jer nak merasa gk...nyum nyum..

Qhaifa Nur berkata...

nampak sedap betul ni....

Anna Alisya Confectionery berkata...

anna...tgk pun dah terliur...nak kena buat gak nie....

Cendana Kasih berkata...

aghhhh...takmo tergoda dan digoda lagi dengan mende2 ni..angkara cis , berat badan aku dah naik...jahat koooo !!!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh rajinnyer anna.... kita dua hari lepas beberapa kali cheese keluar masuk peti ais konon nak wt kek.. tak jadik2 juga.. heee...

izahdaut berkata...

Sambil baca sambil telan air liur... Grrrrr

Mas berkata...

aku pun....
dah rasa meleleh air liur aku ni...
tergodaaaa wehhhhhhh

Tanpa Nama berkata...

Slm..truja sungguh tgk cheesecake in jar ni..bole akak tau ia guna whipping cream or non dairy whipping cream..tnx

senseiisya11 berkata...

salam kak ana...kat mane leh dapatkan gelatin halagel tu? selain gelatin boleh ganti dgn bahan apa

Fadzleen Abdul Rahman berkata...

salam..nak tnye..if xletak gelatin tu jd pe ek?

Fadzleen Abdul Rahman berkata...

salam...nk tnye...if xletak gelatin tu jd pe ek?