Isnin, 19 Mac 2012

MOIST CHOCOLATE CUPCAKES with Vanilla Buttercream

Assalamualaikum
Isnin yang ceria & segar bugar yer..no lazy2..no Monday bluesss ok..seceria my cute cupcakes kat bawah ni..

meh makan kapkek ni, rasa cuppies ni moist & lembut gebu, Cuma bila dah masak tu, ambik seketul rasa panas2 suam lagi masa tu, saya kurang gemar akan rasa soda dalam cuppies ni, mungkin lepas ni kalau nak buat lagi kena kurangkan sikit soda, tapi kan, bila dah letak buttercream takde lak rasa soda tu, lepas sehari jadi sedap pulak..agaknya memang camtu kot kan..sape tahu jawapan tolong bagitahu yer..

Puan CK (Cik Kiah??) kata sedap, sebab Ana bawa cuppies ni masa bertandang kat banglo beliau semalam, nak buat kek karamel tak sempat, hulur apa yang ada jela..yang hangin sikit anak kita yang terlebih emo bila tengok cuppies ni kat meja CK, nak makan, buruk siku kan..hehe..

pst :CK = Cendana Kasih@Noorma tu..^_^..

"Ada yang mesej tanya, macamana nak letak edible image atas kek/kapkek, kita cuma perlu gunting gambar edible yg kita nak, sapu ganache ataupun buttercream atas kek kita tu, kemudian buka pelekat edible kat belakang dia tu, terus tampal kat kek, kalau kek/kapkek kita tak rata@bermasalah, anda boleh cairkan coklat masakan putih(hitam pun boleh je), sapu rata kat belakang gambar edible, biarkan keras sikit, baru letak atas kek yg dah disapu ganache/buttercream. Cara ini lebih cantik terletaknya edible image kita."


Nah resepinya, malas nak translate, korang semua dah teror omputeh ni kan..nanti rajin Ana update dlm bahse Jawa ok..*yela tuw..


MOIST CHOCOLATE CUPCAKES with Vanilla Buttercream

Ingredients :
  • 1 cup sugar
  • 1 cup brown sugar (not packed)
  • 1 3/4 cup flour
  • 3/4 cup cocoa powder 
  • 1 1/2 tsp baking soda
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp salt
  • 2 eggs 
  • 1 cup milk 
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 tsp vanilla
  • 1 cup boiling water

METHOD :
  • Preheat oven to 350 degrees farenheit.  
  • Fill muffin pans with 24 cupcake liners.  
  • Sift dry ingredients into a mixing bowl.  (I recommend a batter bowl to easily pour the batter into the cupcake liners).  
  • Add eggs, milk, oil and vanilla.  
  • Beat with a mixer for about two minutes, occasionally scraping the sides of the bowl with a rubber spatula.  
  • Add the boiling water, and beat, just until blended.  (Don't be alarmed - the batter appears watery).  Evenly ladle (or pour) the batter into the liners.  
  • Bake for 20-25 minutes, until the center of the cupcakes spring back when lightly touched.  
  • Cool and frost.

Vanilla Buttercream Frosting 
**Ana tak buat yg ni, guna resepi lain(kendian update)

Perfectly sweet, but not overly so, and light and creamy just like you'd want on a cupcake.
  • 1/3 cup butter, just slightly cooler than room temperature
  • 3 1/2 cups powdered sugar 
  • 2-4 tablespoons milk, depending on desired consistency
  • 1 1/2 tsp vanilla 
  • food coloring, if desired
METHOD :
  • Beat butter in a medium-sized mixing bowl until creamy.  
  • Gradually beat in 3 cups of the powdered sugar.  
  • Beat in milk and vanilla.  Blend in remaining 1/2 cup powdered sugar.  
  • If desired, tint with food coloring.  (For the perfect pastel colored frosting, only 1 drop of food coloring is necessary).
 
Ops..rupa dalam kek cawan ni lupa nk letak, nantila yer..tapi yg pasti anak2 mmg suka & berebut pilih corak dan gambar tu..macamla lawa sgt ummi diaorang ni nyonteng cuppies tu..hehe..

SELAMAT MENCUBA

17 ulasan:

Cendana Kasih berkata...

hahaha..ko ni kan...malu CIK Kiah tawww.... umah kecik, berselerak plak tu...masa ko datang la, techician baru nk betul kipas...hahaha...

serius...sedap la, tak rasa soda pun...mungkin masa panas tu tak sesuai la makan lagi...(jangan gelojoh)... hehehe..

ingatkan red velvet...ni rupanyer...., sedap...boleh rekomen kat customer/kawan2 soh order ngan ko..

Anna Qawina berkata...

aa kan aku gelojoh kot, heh..
eh yg m,erah tu mmg red velvet, lom n3 lagik..aku campur2 smlm, dah tak tahu yg mana satu dah..hii

suka dengar ko bebel kat laki ko..haha

Liza berkata...

salam ana...bestnya kalau dpt cupcake cmni kan, bila la akk nk merasa yer....hihihihi

ady berkata...

as-salam
Amazing!!! Looks so good.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

yum yum.... sedappnyerrr!
bebudak tu terlebih excited nampak gambar katun2 tu kot.. hehe.. biasalah budak2 anna...

Mas berkata...

perhhh...cantikk cup cake ko anna....
mehh kat aku 10 ketoiii..he3

Sari Yusa Ibrahim berkata...

Akak tak terror lah ckp omputih, huhuhu

Sheila Shafeareen berkata...

nnt dtg bawa yeeee nak warna pink tau....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Wahhh I pun nak 3 cuppies...cantik dan sedappppp! ;)

quinnie berkata...

anna dah cantik rupa bunga ros ko tu anna...hehhehe..kita tak tau la bila nak buat lagi...huhuhu

Ezadlieza berkata...

Anna... mmg cantik anna tahniahhhhh... teruskan usaha pasti tak mengecewakan...

HomeKreation berkata...

Aslmkm Anna. Rajin nya mendeco kapkek.... lama dah tak main deco2, kemarin tengok semua manik2 deco dah expired....

Treat and Trick berkata...

Cantik sungguh deko kek Anna! Semoga banyak dapat tempahan. Terima kasih atas ucapan tu...

Wattie berkata...

Very the cute cuppies Anna

dZana berkata...

seronok bila ummi pandai menconteng camni.. msti bercerita anak2 anna kt sekolah nnti..

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Anna Sayang

Cantiknya Cupcake Tu...Tak nak bagi Kak Lin rasa ke? hehehe

Diana @ Melley Mey berkata...

Mmg cantik... Sukanya akak tgk cc yg anna buat nie... Akak pun nak tempah ler dr anna... Kalau ler dkt.. Pasti dah tempah dah tau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...