Rabu, 29 Februari 2012

Udang ala2 'bangla'

Assalamualaikum..selamat pagiii..

Wah, pagi2 sempat terjah dapo alam maya dulu yer..dapo realiti berterabur bagai nak rak lagi nih, ada spot check tak..haha..meh kita tengok menu lauk lak, yang buat sabtu lepas, ikutkan hati nak tumis sambal merah tu je tapi teringat yang simple2 udahler..lagipun petang tu jugak kami balik kampung..Alhamdulillah. tak remeh & cukup menyelerakan.


Kenapa letak nama bangla? Masa makan tu suami Ana bgtau teringat menu camni masa beliau ke Bangladesh dulu..*masa ikut jemaah keluar buat usaha dakwah. Katanya simple je diaorang masak..jadi kita nak tayang gakle, kot2 takde peluang pergi Bangladesh, tengok udang ala bangla udahler kan..kuikui..tapi kalaula tak sama dgn Bangladesh punya dish tak tahu lah..gasak jer ni..hehe..

UDANG ALA BANGLA
Resepi : Annaqawina

Bahan-bahan :
  • 10 - 15 ekor udang sederhana besar
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih *Ana suka lebihkan bawang putih dlm masakan
  • 1 inci halia
  • serbuk kunyit
  • garam & gula secukup rasa
  • 2 sd besar sos tiram
  • sedikit air
  • Tomato - belah 4/6
  • Daun bawang, hirisan lada hijau/merah - jika ada stokla
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara :
  • Udang dibersihkan & diperap garam & serbuk kunyit. Ketepikan seketika.
  • Hiris halus bawang2 & halia.
  • Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak untuk menumis.
  • Tumis bahan hirisan sehingga wangi, 
  • Masukkan udang yg diperap tadi.
  • Masukkan sos tiram & sedikit air. Biarkan mendidih.*Nak berkuah blh lebihkan air ya.
  • Kemudian masukkan bahan2 lain spt tomato, hirisan cili & daun bawang.
  • Perasakan & tutup api. Siap.
  • Hidangkan bersama nasi panas.

SELAMAT MENCUBA

9 ulasan:

mala berkata...

sedap lauk ni anna ...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam Anna.apa kabar?Nampak sedap udang bangla ni..namaaaa,bkn main yer.
Semlm k.atie masak udang gak tp goreng jerrrrr

chikadakbiru berkata...

hihih mesti mat2 bangla bangga dgn nama lauk nih :)))
kite pun suke jugak buat masak nih..tp kami panggil udang masak kunyit hihihi..lebih kurang aje bahan2 dia...

Liza berkata...

salam ana...akk takut nk masak udg ni, bkn ape tkt mat2 bangla kat sini dtg serbu umah akk...ekekekekekee

nuwairani ismail berkata...

tak pasal2 glemer nama mat bangla tu...hihih...dah lama x masak udang ni...

tun_telani berkata...

hahaha.. sian pulak udang tu jd bangla..
ps: agak2 hasben kak anna penah jumap abah tun x ye. abah tun pun pernah kuar ke bangladesh dgn jemaah tabligh =)

EmbunRosaliza berkata...

Assalam anna, sedap tu ude bangla, make ngan nasi panas2 emmm dapnya

quinnie berkata...

aduiii glemer sat mat bangla...ehehehe...

Diana @ Melley Mey berkata...

wah ada udang ala bangla yer.. nampak sedap udang nie... akak x perna lg masak udang ala bangla nie.. menarik...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...