Jumaat, 13 Januari 2012

KEK GULA HANGUS~Anymz Kitchen~

 Assalamualaikum
Harini saya tak sihat tapi nak jugak masuk sini, jenguk2 apa yang patut. Terima kasih buat yang datang menjengah. Sekadar menempek menu yang dah luput dari bayangan mata ni, bila ya buat kek ni, Ana sendiri pun dah lupa. N3 ni pun dah edit sesiap beberapa hari lalu. Terima kasih buat Kak Anim yang share respi dari kawan beliau, & trimas buat Izah juga kerana sudi menjawab mesej berkaitan kek ni...syyhhh!! rahsia tau..


Kek ni tak perlu perap..apa2pun tetap sedap tau..tetap ada rongga..meh semak resepi & jangan lupa cuba buat.



Sumber : Kak Ana & Kak Anymz


*Sukatan menggunakan gelas/cawan 250ml
Bahan2 :
  • 1 gelas gula
  • 1 gelas air

*1 gelas gula di jadikan gula hangus dan masukkan
1 gelas air.hati2 dengan gula yang panas waktu masukkan air

  • 3/4 tin susu pekat-boleh kurangkan ke 1/2 tin
  • 1 gelas tepung
  • 5 biji telur
  • 4 sudu makan margerin *izah guna butter
  • 2 sk soda bikarbonat

Cara
  • Alas acuan dengan kertas
  • Lenser acuan dengan margerin-ketepikan
  • Pukul margerin dengan telur hingga sebati
  • Masukkan susu dan masukkan gula hangus tadi
  • Akhir sekali masukkan tepung dan soda bikarbonat
  • Kacau sebati.
  • Bakar pada suhu 170 selama lebih kurang 1 jam
  • **Adunan kek ni memang cair, tak usah risau k..
Selamat mencuba & akan sedaya upaya membalas kunjungan kawan2 kemudian nanti..Doakan saya sentiasa sihat ya..(^_^)

14 ulasan:

nOOrsha berkata...

sukaaaaa kek gula angus :)... kak ana da sehat ke? kalo x sihat lg gi klinik k :) t care kak ..:)

Mas berkata...

anna..aku pun nak try gak resepi kak anim tu....
cantikk jerk sarang kek kau yerk...

wehhhh..tak sihat ke..
jaga diri yerk..

Anna Qawina berkata...

Noorsha : akk pun suka..hii..Alhamdulillah dah beransur sht sikit2..t.kasih ats keprihatinanmu itu, lg best kalo disertakn dgn sepiring kek mambo mu itu..

MAS : try Mas, snng n sedap je. Maceh Maa..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Kenapa eek..yang akak buat hitam baget..color macam ni ok..la..sedap kek ni lembut...aje..pegang macam span...

anymz berkata...

semoga cepat sembuh ya ana..
maceh sudi mencuba walau pun byk soalannya...hehe

tun_telani berkata...

kak anna cayang....... lamanyer laa xdgr cerita. tun BW cepat2 sepanjang minggu ni, terlepas pandang akak x sihat.. ala ala.. ciannyer kak anna cayang bucuk2. demam ke? makan ubat ye..

Cendana Kasih berkata...

errm...aku tengah tingin nk makan kek ni.... meh sepotong !!

izahdaut berkata...

anna.. gi klinik na.. risau lak aku..
aa lawo kek ko ana. kek aku tak brapa nak lawo cam ko tu

Nieza berkata...

assalam anna, patutla senyap jer..ko tak sihat rupanya yer. mkn ubat yer.harap cepat baik. sedap tgk kek gula hangus ni cantik jer lubang tu lama tak buat ni.

Liza berkata...

salam anna...semoga cepat sembuh yer...nmpk gebu n lembut jer kek tu, sarang dia pun canteeekkk banget....hihihhihi

nuwairani ismail berkata...

ini yg best ni...x payah perap...senang keje ha...takpe2...masuk list dulu...

kakna berkata...

salam..tak sihat pun sempat juga.semoga cepat sihat.mudah kek ni tak payah nak perap.

Amie berkata...

jaga kesihatan ye Anna, sedap kek gula hangus tu..... suka.

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam anna.semoga sihat selalu ya.Tang rongga2nya yg mengoda..k.atie dtg nak sepotong blh?