Sabtu, 20 Ogos 2011

MURTABAK SARDIN CREAM CRACKERS

Menu sampingan waktu berbuka puasa kelmarin, Ana buat ni sebab tengok ada lebihan lauk sardin yang suami masak untuk bersahur sebelumnya..daripada terbiar baik buat murtabak, nampak menawan kt blog Tun haritu, kita pun nak cuba gak walau tak boleh nak makan, sekurang2nya yang berpuasa kat rumah ni ada kuih sikit nak merasa kan..Lepas dah masak ada jugak Ana ambik rasa, kuis2 tang telur tu sikit..sedap..alangkah syoknya kalau dapat makan banyak2..hehe
Bila nak potong biskut tu tak keras pun, memang sedang2 elok je macam murtabak biasa je..nak buat takle remeh, sambil duduk je siap nih..cubalah..
 
MURTABAK SARDIN CREAM CREACKERS

Bahan² Untuk Inti *Ana tak buat
  • 1 tin kecil sardin
  • 1 biji bawang besar -didadu
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 1 sudu besar cili kisar
    1sb serbuk kari + sedikit air (jadikan pes)
  • garam &; gula secukup rasa
  • 2 biji telur
  • 2 bj limau kasturi- amik jus  <- ni tun tambah

Bahan² Untuk Topping
  • Biskut Cream Crackers secukupnya
  • 1 cawan susu UHT
  • 1 biji telur (untuk lapisan terakhir)

Cara² Untuk Inti
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk hingga wangi. Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga wangi.
3. masukkan sardin, hancur2kan sardin dengan menggunakan sudip.
4. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Ketepikan.  tun tambah jus limau kasturi.


Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. alas loaf pan @ apa² loyang yang digemari (seelok²nya loyang segiempat) dengan aluminium foil.
2. sapu nipis permukaan dan sisi foil dengan butter @ minyak.
2. Celup sekeping biskut ke dalam susu (SUSU SAJA YA).Tak perlu sampai kembang.. Cukup terendam saja dan susun dalam loyang. Susun bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3. Didalam satu mangkuk, satukan inti sardin tadi dengan dua biji telur. Kacau rata. Ambil sesenduk adunan inti tersebut dan ratakan atas biskut yang telah disusun tadi.
4. Celup sekeping demi sekeping biskut cream crackers dengan susu dan susun atas inti sardin yang diratakan tadi.. Buat macam mula2 tadi. susun berebelahan hingga menutupi permukaan inti. Jangan risau kalau biskut pecah² sket, cover dengan kepingan kecil biskut pada permukaan yang 'rompong' tu..
5. lapis sampai inti yang terakhir.
6. Pada lapisan biskut yang terakhir, satukan baki susu yang tinggal dengan sebiji telur, kacau sedikit. Susun kepingan biskut di permukaan inti (TAK PERLU CELUP UNTUK STEP TERAKHIR NI)...lepas tu tuang adunan susu + telur tadi atas permukaan biskut tadi.
7. Bakar pada suhu 150 C selama 30 - 45 minit atau hingga perang... Selamat Mencuba :)   (tun bakar x sampai 30 minit dlm 25 minit je kot dh nampak perang2.. ikut atas oven laa ye ) A'ah..samala mcm Tun..hehe

2 ulasan:

Kak Sam berkata...

Dugaan sungguh. Banyakkan bersabar yea.

nuwairani ismail berkata...

bersabar jela kan kak ana bila kene berpantang ni...tp bagusla kak ana. dalam berpantang pon masih sempat juga masakkan sesuatu yg spesel utk keluarga...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...