Selasa, 7 Jun 2016

Ketam Lemak Cili Padi

Assalamualaikum w.b.t
2 Ramadhan, dah ada menu berbuka@ sahur? Ketam sedap jugak kan, tapi malas betul nak korek isinya..hehe. Asal sedap & mengenyangkan apa salahnya bersusah2 sikit kan. Ikhlas buat pahala pun dapat.

Resepi saya menuntut 2 minit dengan otai Rembau nun..haha.. biasala zaman canggih ni nak masak nak tanya apa pun laju je kan, malas nak fikir panjang sebenarnya..
Terima kasih kak Anim, cepat & sedap, Ketam Lemak Cili Padi ni. Jom intai resepi mudah & sedap ni.

RESEPI KETAM LEMAK CILI PADI
Sumber : Kak Anim
Bahan2 :
  • 4 ekor ketam, dibersihkan
  • 2 batang serai, diketuk
  • 1 inci kunyit hidup
  • segenggam cili padi (atau ikut suka tahap kepedasan masing2)
  • Bawang merah kecil
  • Santan sederhana pekat (saya guna Santan KARA 2 kotak  500ml)
  • Garam
  • Asam keping
  • Daun kunyit hiris
Cara2 :
  • Kisar  kunyit & cili padi.
  • Hiris halus bawang merah.
  • Satukan semua bahan kecuali santan dalam periuk bersama ketam.
  • Panaskan dengan api perlahan sehingga merenih air ketam, kemudian barulah masukkan santan secukupnya
  • Kacau2 sehingga mendidih, tutup api & tambahkan garam/gula secukup rasa. Taburkan hirisan daun kunyit jika suka.
SELAMAT MENCUBA

1 ulasan:

Qhaifa Nur berkata...

bila masak sedap2 ni lg anak2 bersemangat nk posa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...