Selasa, 18 Jun 2013

BINGKA DURIAN

Assalamualaikum.

Aww caakkkk!!!

Bersua kembali, update blog sejuk2 suram ni, Alhamdulillah saya sihat..eh ada yg tanya? hehe..Dah musim durian boleh cuma macam2 menu berasaskan durian, tapi kuih ni menggunakan durian frozen yang tak layak dibuat inti Durian Crepes jualan..
Hidangan buat tetamu beberapa hari lalu, Alhamdulillah dapatle merasa..


Resepi dari blog Kak yatie..terima kasih kak Yatie. Salin kat sini ya. Kuih bingka saya agak geseng..Kak Yatie punya cantik je..layan jela..

Sumber : Kak Yatie Sinar Kehidupanku
 
Bahan-Bahan
  • 3biji telur
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 1/4 cawan air 
  • 2 cwn tepung gandum
  • 3/4 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 1/2 cawan isi durian
  • pewarna kuning
    sedikit bijan
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang 9x9 inci dengan mentega. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali isi durian dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
  3. Masukkan isi durian dlm adunan dan gaul rata. Blend semuanya. Tuangkan dlm bekas dan gaul sebati.
  4. Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran. Saya tambah 10 minit lagi guna api atas sahaja supaya permukaannya garing.
  5. Bila dah masak, sejukkan dan bolehlah di potong dan dihidangkan.
**Sebelum tuang adunan dlm loyang/acuan, pastikan acuan/loyang di lenser dngn butter dan panaskan  terlebih dahulu dlm 3 minit. Kemudian tuang adunan, taburkan bijan dan bakar sehingga masak.

sedappp..

DURIAN CREPES KEMBALI!!


UPDATE : MUSIM DURIAN KEMBALI..DAPATKAN DESERT TERBAIK DURIAN CREPES DISINI..TEMPAHAN DIBUKA..

9 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam anna,kat sini k.atie blm nampak lg org jual durian...klu ada nak gak membeli :)

JaSSNaNi berkata...

betul tu.. durian crepe kembali.. sbb dah nak masuk musim durian skrg ni... nyam nyam nyam..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

chakkkk!! wahh.. ngancam bingka durian tu.. akak pun ada gak isi durian frozen sikit.. nak buat apalah agaknya tu...

tun_telani berkata...

musim durian kembaliiii!!! tp satu habuk duyan pon xnmpk kat bintulu nih.. hmmph!

AhliaSaleh berkata...

Kak anna..tinginnye ase doyan crepe kak anna...bila la agaknye yea..insyaAllah (",)

Nooriah Abdullah berkata...

Anna, sedap nya bingka, tapi teringin crepe tu lah, jom kita tukar yuk heeee

Bbwana adienia berkata...

salam anna..

bestnya time-time gini dapat makan bingka durian..sedapnya..terliur tengok.

Mas berkata...

cak...cak..cak...
meh bingka doyan tu dulu....he3

EmbunRosaliza berkata...

Assalam anna, beli kat mana duyan tu, semlm akk g cari kat gombak tapi tak jumpa pulak,

Sedapnya binka duyan, akk suka yg garing2 mcm ana tu best je,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...