Isnin, 1 Oktober 2012

KEK BALDU MERAH @ RED VELVET CAKE

Alhamdulillah..jumpa lagi diarena blogging..hehe...Isnin yang cerah, Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih berpeluang bernafas dibumi Allah ini..Alhamdulillah, kami sihat2 aje..*macam ada yg tanya..)


Perkongsian harini dengan anda, RED VELVET DGN KRIM KEJU yang sedap..Alhamdulillah..InsyaAllah sedap, ada 2 resepi, satu yang gebus ala2 kek span, satu lagi yang moist dan sering digunakan untuk jualan..oh ya..warna kek red velvet ni bergantung kpd jenis serbuk koko dan pewarna yang kita guna, kalau serbuk koko tu jenis dark atau kadang2 jenis tulis "local" tu agak gelap & lebih rasa koko jadi boleh kurangkan sukatannya. apapun, percubaan kita yang tak jemu2 InsyaAllah akn membuahkan hasil yang kita ingini..


Tulisan kat atas kek tu, kalau nak cantik, yang bahagian bewarna tu gunakan piping gel ya, lagi terang, Ana takde masa lak nak bancuh pewarna masa tu..hehe..nak tgk yg cantik boleh cedok idea boleh teropong blog Kak Tun..Cup Of Cakes by Ruby's Delight. Subhanallah..cantik2 kek beliau..


sape2 nak try yang mana silakan..tak perlu nak call & mesej kat hp saya bgtau "..minta halalkan resepi ye Puan Anna.." hehe..mana yang dah keluar kat blog memang saya halalkan, lgpun bukanlah saya yg reka sendiri resepi, sekadar perkongsian mana yang dah cuba & kena dgn selera, disamping buat jualan..

**********************************************************************
RESEPI RED VELVET CAKE -MOIST
Sumber : Nurul@Cakes2U
Red Velvet Cake by AnnaQawina.blogspot
 
Bahan-bahan
 
A:
  • 300 g tpg gandum
  • 2 camb serbuk koko
  • 2 camt baking powder
  • 1 camt soda bicarbonate
  • 1 camt garam
B:
  • 125 g mentega tawar*Ana guna buttercup
  • 280 g gula castor
C:
  • 2 biji telur (gred B)
D:
  • 1 camt esen vanilla
  • 1 camt cuka putih @cuka kurma
  • 1 camb pewarna merah
E:
  • 240ml buttermilk (Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.)

 CARA-CARA:
  • Ayak (A)-ketepikan
  • Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
  • Masukkan (D)-pukul hingga sebati
  • Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
  • Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
  • Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
  • Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
********************************************************************************************************************
********************************************************************************************************************

RESEPI RED VELVET CAKE- GEBU
Olahan : AnnaQawina

Bahan -bahan : 
  • 5 biji telur gred B@4 bj telur gred A
  • 250 gram mentega beku tanpa garam
  • *3 cawan tepung naik sendiri (Tepung gandum + 2 1/2 sdt baking powder)
  • *3 sudu makan serbuk koko
  • 2 cawan gula kastor
  • 2 sudu makan pewarna oil base
  • 1 cawan buttermilk- kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
  • 1 sudu teh garam- x letak
  • 1 sudu makan bicarbonate of soda @baking powder- Ana guna baking powder
  • 1 sudu makan cuka makan-Ana guna cuka kurma

BUTTERMILK:
  • 1 cawan susu segar
  • 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon  
 Cara :
  • Satukan semua bahan dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

CARA-CARA:
  • 1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
  • 2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
  • 3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
  • 4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
  • 5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
  • 5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
  • 6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalam adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati guna senduk.
  • 7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.

***********************************************************************
RESEPI KRIM CHEESE :
  • 500 grm whipping cream-brand VIVO
  • 250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
  • 60 grm gula icing
  • 110 grm butter
  • 2 titik lemon paste
Cara -cara :
  • Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
  • Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
  • Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga  pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
  • Boleh digunakan untuk menghias kek anda


 
Cara mudah menyiapkan red velvet dengan krim keju
 
Ini gambaran salah satu teknik memotong kek agar lapisan kek kita sekata tak nipis tak tebal..upload dari fb Norlie Harumaini (Jazakallah buat saudari/Puan Norlie, harap tak kisah Ana share kat sini)
SELAMAT MENCUBA
*
*
*


T.kasih IZAH DAUT kerana berani order kek dengan Ana..mengidam katanya, bukan beliau yang mengidam kek ni, tapi encik suaminya yang terlebih idam..hehe..tq Izah untuk n3 kek ni kat blog..

Ini pula ditempah oleh Norul, jauh berjalan ke Melaka kek ni asalnya untuk seprais buat suaminya, tapi yang datang ambik kek ni suami isteri jugak..hehe..harap Norul dan suami puas hati ya..*baru dapat feedback dari Norul..sedap sangat katanya..Syukur Alhamdulillah..*

Untuk tempahan boleh text ke 0193004358 @ email : anna_qawina@yahoo.com

Wassalam..terima kasih buat yang sudi singgah..(^_^)


10 ulasan:

Mas berkata...

Tips yg berguna tu...
senang nak potong kek kan anna...

makin lama aku nengo kek ko ni anna..
makin cun gila la....

JaSSNaNi berkata...

canteknye kek...
Selamat berbisnes ye.. :) moga terus maju.. :)

izahdaut berkata...

Nak lagi ..

tun_telani berkata...

kak anna cayangg.. tun kene seru2 sket semangat nk buat RVC nih.. hihi.. bila semangat datang, encik laling pulak yg tiba2 kene outstation, kalau wat ni, agak2 sure pulun sibik sorang2 pun habis nih. kui kui

HaSue berkata...

Aku dah buat...dah buat..sedap part frosting cis tuh.
Mohon izin share resepi kat blog ye pn anna<-x phm bahse :-P

Subhie Arun berkata...

cantiknya kek...

inviting..
happy to follow u...
would be glad if u follow back :)

http://subhieskitchen.blogspot.co.uk

Tanpa Nama berkata...

cantik sgt2 hiasan kek..teringin nk buat cntik2 mcm tu...

Mariyam Nabella Ishak berkata...

cantiknya kek.da tutorial utk potong kek mnjadi lapisan tu sgt2 berguna.

Salam perkenalan
happy to follow u...
would be glad if u follow me back :)

http://mummysoffya.blogspot.com/

Nur Adelina berkata...

Salam Anna, trima kaes sbb share resipi. Kalau saya cuba buat pastu kena hantar ke tempat jauh,kereta air-con tapi cuaca luar panas sgt, cream cheese tu akan cair ke bawah ke.

fieda berkata...

AsSalam...

Saya nak minta share resepi yer...teringin nak buat utk keluarga...
terima kasih byk... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...