Menu sejuk-sejuk masuk tekak..sesuai untuk juadah berbuka puasa..layan...
Resepi asal takde layer pun, tapi Ana bahagi 3 bahagian & 1 bhgn tu campurkan stoberi paste..letak jugak baki2 stoberi yang dah layu tu dalam agar-agar ni..
RESEPI AGAR-AGAR MOCHA
Sumber : ReenKhan
Agar-Agar Mocha Strawberry by AnnaQawina
Bahan-bahannya:
- 20 gram agar-agar tali
- 5 cawan air
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1/2 cawan gula
- 1/2 cawan serbuk koko Van Houten
- 1 sudu kecil nescafe
- sedikit strawbery paste*Ana tambah
Cara-caranya
- Cuci bersih agar-agar dan toskan
- Masak agar-agar dengan 5 cawan air hingga larut.
- Masukkan gula dan susu pekat manis. Kacau hingga larut.
- Pastikan api yang digunakan tidak terlalu besar.
- Tambahkan larutan koko yang telah dicampur dengan nescafe. Kacau sebati.
- *Ana bahagi kpd 3 bahagian dahulu baru campurkan koko dalam 2 bahagian tersebut, 1 bahagian lg tambah strawbery paste.
- Masak hingga mendidih,tapis kemudian tuang ke dalam acuan yang digemari.*Ana tuang 1 bhgn koko, keraskan, karuk dgn garfu permukaan agar2 kemudian tuang agar2 strawbery, seterusnya langkah yg sama dgn agar2 mocha yang berbaki.
- Sejuk beku sebelum dihidangkan.
4 ulasan:
assalam Anna,menarik ni..kalau guna agar2 serbuk agak2 bape gram?sama gak ke?kaklina xreti budget kalau agar2 strip ni..dok bese guna agar2 serbuk jer
sedapnyer anna.. mmg sedap berbuka ngan benda yg sejuk2 gini..
sedapnya agar2 mocha ni...
kombinasi warna yg sangat menarik juga......
Selamat Hari Raya Anna Maaf Zahir Batin
Catat Ulasan