Jumaat, 13 Julai 2012

GERMAN COOKIES

Assalamualaikum


Dipendekkan cerita..:P

 kukis ni dah lama jugakla buat, ramai sgt dah cuba kukis yg lembut gebu ni, sesaja nak tahu apa rasa & keadaan kukis kan...setelah diteliti, dengan ini diumumkan bahawa :



KUKIS INI TIDAK BOLEH DIBUAT JUADAH HARI RAYA..(dirumah saya)

Why?? 

Why?? 

...ececee...ala2 telinobela ke citer korea ek? Ke sinetron yang beratus2 episod yang kadang tak larat nak tongkat dagu nengoknya?..sudahnya tengok citer Power Ranger Ultimate lagi syok kan..hehe...>>>>>>
v
v
v
v
v
v

Sinopsis?? 
 ...tahle..

ok..meh citer pasal sekut ni, kenapa tak boleh dihidang time raya? Haduii...boleh hidang tapi kenala rajin amat2 mengvacum lantai rumah..keadaan sekut yg lembut ni, sedap sangatle makan, cair kat mulut..tapi sebelum mencair dalam mulut, harus jadi debu kat tangan anak-anak yang cergas & cerdas nih..

Masa makan, Ana suruh diaorang buka mulut.."meh ummi suapkan"..kalau tak, jenuh atas lantai.."dahle tak rajin nak lap lantai neh..tp dah banyak makan tu rasa sebu lak perut..haha..*nampak sgt bnyk makan..:P


Meh semak resepi...takde citer panjang la..hehe..rasa cam pendek dah ni..resepi dah merata riti riTUN kan..hehe..kopipes from blog Tun Telani 


GERMAN COOKIES
source : Rima
copied: kak Nor & Tun Telani

Ingredients

125g butter - high quality
40g icing sugar (sieved)
125g potato starch
80g superfine flour (I used Plain Flour)

Method

1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.
** for chocolate flavour, tun added half teaspoon of choc paste.


SELAMAT MENCUBA

PST: SAYA X TENGOK CITER2 YG DISEBUTKAN DIATAS YER..HIHI..PISSS!!!

4 ulasan:

ros_reeza berkata...

oh, ingatkan nape la x boleh buat time raya.. rupanya sebab kotor lantai ek... heeeee

Acik Erna berkata...

salam anna..acik pernah buat jumpa resepi di blog nor..tapu buat seleps raya untuk makan2.memang sedap

Sari Yusa Ibrahim berkata...

ramai yang puji sekut ni, rupanya ada keburukan ya.. hehehe

Nuwairani Ismail berkata...

potato starch yang nani beli tahun lepas gara2 nak buat sekut ni tak habis lagi tu.agak2 boleh la kot nak guna lagi tahun ni.huhuh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...